Back

Jaaroverzicht: Dit was Apple in 2015

2015 zit er zo goed als op en dat betekent dat het tijd wordt om het voorbije jaar eens op een rijtje te zetten. Voor Apple was 2015 opnieuw een topjaar, met vele nieuwe producten. Hieronder een overzicht van wat Apple nu allemaal precies uitbracht de afgelopen 12 maanden.

Foto’s vervangt iPhoto.

In OS X 10.10.3 beta konden we als Mac-gebruiker voor het eerst kennismaken met de vervangende app voor iPhoto. Foto’s bracht een gebruiksvriendelijkere interface, betere tools voor het bewerken van je foto’s en met iCloud-fotobibliotheek kan je via iCloud al je foto’s op elk apparaat bekijken. Als je met je iPhone een foto of video neemt komt deze automatisch op al je apparaten in de Foto’s-app. Ook kan je op iCloud.com al je foto’s bekijken. Ook bewerkingen op foto’s in de app worden via iCloud op al je apparaten toegepast.

Vernieuwde MacBook Pro 13-inch.

Op een evenement op 9 maart werd de vernieuwde MacBook Pro 13-inch aangekondigd. Dit model beschikt over een nieuwe trackpad met Force-Touch zoals in de MacBook 12-inch. Verder bevatte het model ook prestatie-upgrades.

Vernieuwde MacBook Air.

Tesamen met de vernieuwingen voor de MacBook Pro werden ook voor de MacBook Air enkele aanpassingen gepresenteerd. De updates bevatten de nieuwste Intel Broadwell Core i5 en i7 Processors. Dit zorgt uiteraard voor verbeterde prestaties op vlak van CPU en grafische prestaties.

iOS 8.2

Op 9 maart 2015 bracht Apple de tweede grote update voor iOS 8 uit. Wellicht de grootste functie van deze update is de support voor Apple Watch. Verder werden verbeteringen in de Gezondheid-app doorgevoerd en werden bugs opgelost.

Apple Watch release.

Na lang wachten werd in April de Apple Watch eindelijk beschikbaar. In het begin waren enkel online bestellingen mogelijk en duurde het weke lang tegen de smartwatches geleverd werden. In België duurde het nog tot 9 oktober om de Apple Watch in de Belgische Apple Store te vinden.

MacBook

Een aankondiging die veel commotie opstartte. Apple’s nieuwste draagbare Mac heeft maar 1 poort, een USB-C poort. Dit betekent dat je om een gewone USB-stick aan te sluiten een adapter nodig hebt die bij Apple €25 kost. om een externe monitor aan te sluiten heb je ook een adapter nodig van €89. In deze laatste heb je ook de mogelijkheid om je toestel gelijktijdig op te laden en je hebt ook een USB-poort. De nieuwe MacBook is ongelooflijk dun en licht en bevat een 12-inch Retina-display. Doordat de laptop zo dun is ontwierp Apple een nieuwe toetsenbord-technologie en een een nieuwe Trackpad met Force-Touch. De MacBook is beschikbaar vanaf €1449 en in 3 kleuren: zilver, goud, en spacegrijs.

iOS 8.3

Deze update bevat onder meer een hele reeks nieuwe emojis, meer dan 300 karakters werden aan het toetsenbord toegevoegd. Siri spreekt vanaf nu ook meer talen waaronder Nederlands.

Vernieuwde MacBook Pro 15-inch.

Enkele maanden na de kleinere 13-icnh MacBook Pro is het 15-inch model nu ook uitgerust met de nieuwe Force-Touch Trackpad en verbeterde prestaties.

Lightning-dock voor iPhone

Apple fabriceerde al een dock voor de iPhone 5/5s en deze nieuwe versie kan ook de grotere iPhone 6 (Plus) dragen.

Apple Music

Apple lanceerde in Juni Apple Music, de streamingdienst van Apple. Gebruikers kregen toegang tot 3 maanden gratis proefperiode en daarna kost een Apple Music-abonnement €9.99 voor een individueel en €14.99 voor een gezins-abonnement. Met Apple music heb je toegang tot de volledige Apple-Music bibliotheek, een hele hoop afspeellijsten en radiostations.

iPod Touch

na enkele jaren zonder aanpassingen aan de iPod Touch was het tijd voor een vernieuwing. De vernieuwde iPod is beschikbaar in nieuwe kleuren, hij bevat een veel snellere chip en een betere camera.

iPhone 6s

September is iPhone-maand. Dit was in 2015 niet anders met de aankondiging van de iPhone 6s en 6s Plus. De nieuwste iPhones zijn qua design identiek aan de iPhone 6 en 6 Plus, behalve dan de nieuwe kleur Roségoud en het ‘s’-embleempje aan de achterzijde van het toestel. De nieuwe iPhones zijn gemaakt van een steviger materiaal wat de zogenaamde ‘BendGate’ oplost. Hierdoor zijn de toestellen ietsje dikker (maar dat zal je vast niet merken) en wegen ze iets meer (valt meer op bij de Plus-variant). De camera kreeg een grote update en bevat nu 12 Megapixels. Er is 2 Gigabyte RAM-geheugen en het scherm bevat 3D-Touch technologie. Tezamen met de nieuwe telefoon werden ook accessoires vernieuwd.

iPad Mini 4

Zonder ruime officiële aankondiging lanceerde Apple ook de nieuwe iPad Mini. Het is een leuke update met betere prestaties en een lichter en dunner design.

Nieuwe Apple TV

Het was al sinds 2012 geleden dat Apple vernieuwing bracht aan de Apple TV, maar dit jaar is de nieuwe Apple TV volledig veranderd. Er is een nieuw besturingssysteem, een App Store waarin ontwikkelaars hun apps kunnen plaatsen, er is veel meer opslag en een snellere processor om te gamen. Er is ook een nieuwe afstandsbediening met SiRi en een touch-gevoelige navigatie.

Magic Keyboard, Mouse, Trackpad

De accessoires voor Macs zijn aangepast en bevatten nu geen vervangbare batterijen maar een accu die je moet opladen via de lightning-kabel. De grootste verandering is de Trackpad die nu zoals in de nieuwste MacBooks Force-Touch bevat.

iMac 21.5-inch 4K

Vorig jaar presenteerde Apple ons de 5K-imac en dit jaar is de kleinere 21.5-inch iMac aan de beurt. Hij krijgt een Full 4K-display met een reolutie van 4096 x 2304 pixels. Verder is de 27-inch iMac nu enkel nog te krijgen met 5K-display en zijn de prestaties erop vooruitgegaan.

iOS 9.1

Wellicht de enige echte verandering voor de meeste gebruikers opgemerkt is de nieuwe emoji. Verder is er nu ook Live-Photos support voor ontwikkelaars en zijn er nieuwe wallpapers.

iPad Pro

Na vele geruchten was het eindelijk zover: Apple kwam op de proppen met een grotere iPAd met ongelooflijke prestaties. De iPad Pro heeft een 12.9-inch display en een resolutie van 2732 x 2048, een A9X-chip en M9-bewegingscoprocessor, 8-megapixel iSight-camera, 1.2-megapixel FaceTime-camera, 4 luidsprekers,… iPad Pro is beschikbaar vanaf €919 voor 32 GB Wifi-only, €1099 voor 128GB WiFi-only, of €1249 128 GB WiFi + Cellular. Bij de iPad Pro lanceerde Apple ook de Apple Pencil en de Apple Smart Keyboard.

Magnetisch oplaaddock voor Apple Watch

Zoals voor de iPhone maakt Apple vanaf nu ook Docking-stations voor de Apple Watch. Je kan hiermee de Apple Watch opladen terwijl hij op zijn zij ligt of plat. Het design is zoals vaak bij Apple zeer minimalistisch, met een witte cirkel als basis.

Smart Battery Case

Niemand had gedacht dat Apple dit zou doen maar in de laatste maand van dit jaar verscheen de battery case voor iPhone 6s in de Stores. Het design is zeer controversieel ontvangen en krijgt veel kritiek op sociale media. De Smart Battery Case verlengt de batterijduur van je iPhone 6(s) voor €119.

 

Welke Apple-producten hebt u afgelopen jaar aangeschaft en welke zijn uw favorieten? Wij horen het graag in de reacties.

Het volledige Apple Nieuws Vlaanderen-team wenst al onze lezers een aangenaam eindejaar en een goede start van 2016 toe.

About the Author /

woutervanbelle@icloud.com

West-Vlaanderen, 18. Student Multimedia, Webdesigner, Grafisch Ontwerper en Apple fanboy. MacBook Pro 15" Retina 2015, iPhone 6s Plus, Apple Watch Sport, Apple TV 2...

Reacties(2)

  • Donna

    15 januari 2016

    Herkenbaar wat je schrijft over de nieuwe emoji. Die waren mij ook het meeste opgevallen ;)

Wat is jouw mening?...