Apple Nieuws Vlaanderen

Home Nieuws Hoe Apple 4G in België tegenhoudt

Een iPhone met 4G functionaliteit, iets waar we lang naar verlangden. Vreugde alom toen Apple de iPhone 5 lanceerde en 4G eindelijk een stap dichterbij leek. Tot op heden blijven we echter op onze honger zitten, maar waarom? Het lijkt op getouwtrek tussen Apple en de providers, wie zal er winnen?

Het begin van het verhaal start in 2008 wanneer de tweede generatie iPhone zijn weg vindt naar België. Het eerste model werd overigens nooit verkocht in België, maar dat terzijde. Apple besluit een exclusief contract te sluiten met Mobistar voor het verdelen van de iPhone, er is tenslotte geen Apple Store in België om het toestel te verkopen. Het contract houdt in dat Mobistar het exclusieve recht krijgt om de volgende 5 jaar de iPhone te verdelen. Andere verkopers zijn dus afhankelijk van Mobistar.

iPad met Retina DisplayWe spoelen even enkele jaren vooruit tot september 2012. Apple stelt de nieuwste generatie iPhone voor, een toestel met 4G functionaliteit. Klinkt mooi in theorie, maar wat ben je met zo’n toestel als providers überhaupt nog geen commercieel 4G netwerk hebben? Proximus testte reeds in het najaar van 2012 hun 4G netwerk, maar het grote publiek moest nog even wachten. In december verschenen echter enkele berichten dat gebruikers met een iPhone 5 en iPad mini konden surfen op het 4G netwerk van Proximus.

Hoopvol keek men uit naar de komst van iOS 6.1. Proximus liet eerder al uitschijnen dat Apple in die update de 4G functie zou activeren voor hun gebruikers. Gedeeltelijk werd dit realiteit. iPads met 4G functionaliteit kunnen surfen op het 4G netwerk van Proximus sinds iOS 6.1, maar de iPhone 5 nog steeds niet.

Huidige situatie

Momenteel staat Mobistar nog als enige Belgische provider in het lijstje van providers die 4G netwerk mogen aanbieden op de iPhone 5. Toch zit er nog een addertje onder het gras, Mobistar heeft namelijk hun 4G netwerk nog niet commercieel opengesteld dus kunnen klanten van Mobistar met hun iPhone 5 nog niet via 4G surfen. Ook Base zegt pas hun uitrol van 4G pas voor later dit jaar te hebben gepland.

Proximus is tot op heden de enige en eerste Belgische provider die zijn 4G netwerk commercieel heeft uitgerold. Dat promootten ze nogmaals met een reclamespot eerder deze week, na de uitrol in november 2012. Hier wringt nu het schoentje. Proximus is dus de enige met een uitgerold 4G netwerk, maar Apple activeert het niet voor de iPhone 5. Waarom niet?

Machtsspel?

WirelessAanvankelijk dachten we dat Apple eerst een netwerk testte vooraleer het het publiek beschikbaar stelde. Uit een goede bron bekend met de materie, hebben we vernomen dat dit hier niet het geval is. Apple vraagt namelijk een vrij hoge som geld aan providers om hun 4G netwerk beschikbaar te stellen op de laatste generatie iPhone. Het zou dus niets te maken hebben met het testen van het netwerk. Totdat Mobistar met hun commercieel 4G netwerk komt, zal er waarschijnlijk geen andere provider 4G kunnen aanbieden op de iPhone 5.

Waarom Mobistar? Herinner u dat ze een exclusiviteitscontract hadden met Apple voor het verdelen van de iPhone – dat tevens is afgelopen – en als logisch gevolg zullen zij ook als eerste hun commercieel 4G netwerk mogen openstellen voor de iPhone. Waarom is er dan al 4G netwerk van Proximus op de iPad? Dit toestel maakt namelijk geen deel uit van het contract en hiervoor heeft Apple dus al wel het 4G netwerk van Proximus opengesteld. Ook al heeft Proximus een 4G netwerk klaarstaan, Apple zal het niet activeren voordat Mobistar met dat van hen komt.

Onderzoek

De Europese Commissie heeft ook al in het snuitje dat Apple zich onfair gedraagt tegenover providers. Daarom hebben ze naar verschillende grote Europese providers een vragenlijst gestuurd om na te gaan of Apple technische restricties oplegt in verband met de verkoop van iPhones en de 4G netwerken. Als daaruit zou blijken dat Apple enkele functies blokkeert op haar producten in Europese landen, dan is dit een inbreuk. Een officieel onderzoek is nog niet gestart, maar afgaande op deze vragenlijst kan dit er nog komen.

[pullquote]Apple vraagt een vergoeding aan de providers om hun 4G netwerk open te stellen voor iPhone.[/pullquote]

Het lijkt hier op een getouwtrek tussen Apple en de providers, wie het hardste kan trekken, zal de andere doen zwichten. Maar wie zal er als eerste zwichten? Apple omdat ze Belgische (en Europese) iPhone gebruikers niet wil blijven teleurstellen, of de providers die hun klanten een zo snel mogelijk netwerk willen aanbieden. De Belgische iPhone gebruikers zijn in ieder geval niet tevreden dat Apple de 4G netwerken tegenhoudt, €699 voor een 4G compatibel toestel waarvan een belangrijke functie nog niet werkt. Hopelijk halen de providers hun gelijk zonder waanzinnige bedragen te moeten betalen en kunnen iPhone 5 gebruikers zonder zorgen via 4G surfen.

Wat vind jij van de houding van Apple in het 4G verhaal? Of moet Proximus zwichten voor Apple? Discussieer mee op ons forum: https://www.a-n-v.be/forum/viewtopic.php?f=8&t=370

2 reacties Op dit bericht
 1. Dit is bijna kinderachtig.
  Apple verliest iPhone klanten doordat ze geen 4G beschikbaar maken voor Proximus, dus voor hun zie ik er geen voordeel in.
  Gelukkig zijn er nog steeds de users die hier dingen op vinde.

  Via het wijzigen van het IPCC bestand van de iPhone kan je toch gebruik maken van Proximus’ 4G. Anders kun je ook je iPhone jailbreaken om dit te omzeilen.

  • Jep, ik heb ook dat ipcc bestandje geintsalleerd en heb telefonisch mijn 4G laten activeren bij proximus.
   Heb hun moeten zeggen dat het voor mijn galaxy s3 4G toestel was, omdat “de iphone geen 4G kan”..
   Maar nu surf ik in Mechelen, Leuven en Antwerpen perfect op 4G (dit zijn de steden waar ik het meeste kom en die hebben 4G, super great!)

Wat is jouw mening?...