Back

[WWDC14] Meer mogelijkheden voor developers

Tim Cook kondigde vandaag de toekomstige iOS 8 en OS X 10.10 aan. Maar ook werd enorm gedacht besteed aan de developers die uiteindelijk zorgen voor de enorme variatie aan apps die de App Store te bieden heeft. De App Store zorgde in totaal voor al meer dan 75 miljard app-downloads. Het is dus het belangrijkste aspect van iOS en dat willen ze bij Apple nog eens serieus gaan verbeteren. Zo krijgen developers enorm veel meer mogelijkheden om hun publiek te bereiken, maar ook het zoeken naar apps wordt gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. De meeste functies zullen beschikbaar zijn bij de lancering van iOS 8. Developers kunnen nu al testen hoe alles in z’n werk gaat.

De App Store

Slimme suggesties voor het zoeken in de App Store

Slimme suggesties voor het zoeken in de App Store

De App Store krijgt nieuwe zoekmogelijkheden. Zo wordt het nu mogelijk om te zoeken volgens wereldwijde of lokale trends. Er wordt een ‘Ontdek’-tabblad geplaatst die je makkelijk nieuwe apps laat ontdekken en app bundels zijn nu mogelijk zodat ontwikkelaars meerdere apps tegelijk kunnen aanbieden in 1 pakket. Ook zal het vanaf nu mogelijk zijn om naast screenshots korte previewvideo’s te bekijken over een bepaalde app.

Vanaf nu is het voor developers mogelijk om betacode’s te verschaffen aan klanten om apps te laten testen.

Xcode

Swift

Apple zat de laatste maanden niet stil. Zo heeft het gewoon maar even een nieuwe programmeertaal ontwikkeld voor iOS! Objective-C, een taal die al 20 jaar gebruikt wordt krijgt zijn opvolger voor iOS: Swift. Maar dat betekent niet het einde van C. Objective-C, C en Swift kunnen zonder problemen naast elkaar werken in dezelfde app. De nieuwe programmeertaal is makkelijk begrijpbaar en veilig, maar door de moderniteit ervan is ook de snelheid serieus opgekrikt! Dit is makkelijk te geloven als je weet hoe lang de meeste programmeertalen al bestaan.

SDK

Voor al deze nieuwe zaken werd de ontwikkelaars-SDK voor iOS haast compleet omgegooid. Daardoor krijgt de SDK van Apple de grootste update ooit sinds de lancering van de App Store. Iets waar developers dus enorm blij mee zullen zijn.

Ook zijn er zomaar 4000 nieuwe ontwikkelaars-API’s beschikbaar. Eentje daarvan is Extensibility. Hiermee maakt Apple het mogelijk om services te laten delen tussen verschillende apps en ze makkelijker met elkaar te laten communiceren. Het huidige ‘Sandbox’-mechanisme van apps in iOS wordt dus uitgebreid.

HomeKit

Ook een uitbreiding van Touch ID-mogelijkheden werd aangekondigd en nieuwe Camera API’s. Daarenboven werd een Homekit aangekondigd, deze maakt het mogelijk om de domotica in heel je huis te beheren vanop je iDevice dat fungeert als centraal systeem. Dit werd al enkele dagen geleden voorspeld door verschillende geruchten. Het heeft zelfs Siri-integratie. Zo kan je Siri vertellen dat je wil gaan slapen en de lichten in je huis zullen vervolgens automatisch uit gaan.

CloudKit maakt het dan weer makkelijker voor developers om iCloud-zaken te integreren in hun apps. Naast Sprite Kit is er nu ook een Scene Kit. Games en andere grafisch intensieve apps zullen heel goed gebruik kunnen maken van een andere API, genaamd Metal. En zo zijn er nu duizenden nieuwe API’s beschikbaar. De mogelijkheden voor developers zijn nu werkelijk eindeloos.

Widgets

DSC_1399 uitgelicht

Sandboxing heruitgevonden

Dit is een enorme aardverschuiving bij Apple. Het wordt voor developers nu mogelijk om widgets te creëren die consumenten kunnen installeren op hun iOS-device. Die zijn dan te vinden in het Berichtencentrum. Men kan widgets van Apple’s eigen apps installeren, maar vermoedelijk ook van andere apps. Bij OS X 10.10 werd een gelijkaardige functie voorgesteld.

Dit is iets waar gebruikers enorm blij om zullen zijn: third-party toetsenborden worden nu ook ondersteund! Wie niet meer tevreden is met het standaardtoetsenbord, kan gewoon een nieuwe installeren dat hem beter ligt.

Het volledige persbericht van deze aankondiging lees je hier.

 

Goed nieuws voor de miljoenen iOS-developers over de hele wereld!

About the Author /

glen.b@hotmail.be

 fanboy - game designer - music lover - reddit addict

Wat is jouw mening?...