Back

Apple komt op WWDC met een centraal domotica-systeem voor iOS

Ze zijn tegenwoordig zeer populair en er komen er steeds nieuwe bij: de accessoires voor thuis die je met je iOS toestel kan besturen. We hebben het hier dan over de Philips Hue lampen, de Nest thermostaat, beveiligingscamera’s en andere domotica-accessoires. Deze accessoires winnen almaar aan populariteit, maar als je er veel van hebt kan het wel eens lastig worden, elk accessoire heeft namelijk zijn eigen app…

Als we The Financial Times mogen geloven zal Apple hier weldra iets aan doen. Apple heeft de populariteit van deze accessoires ongetwijfeld ook reeds opgemerkt. Naar verluidt zouden ze van plan zijn om deze zelf nog meer te integreren in iOS, waardoor er één centraal punt (hoogstwaarschijnlijk een app) op je toestel zal staan dat al je domotica zal kunnen regelen. En volgende week zou een uitstekend moment zijn voor de onthulling van dit systeem…

Volgende week is het namelijk weer zover, dan is er de jaarlijkse hoogdag (en bij uitbreiding ‘hoogweek’) voor Apple-fanaten aller lande. In San Francisco vindt volgende week de World Wide Developer’s Conference plaats, die wordt gestart met een keynote op maandag 2 juni. Bij de WWDC staat de software van Apple doorgaans centraal. We zullen daar dus een eerste blik krijgen van de nieuwe OS X en iOS versies. Volgens The Financial Times zal Apple tijdens deze week dus voor de eerste keer dit nieuwe domotica-systeem voorstellen als onderdeel van iOS 8.

Apple zou dus van plan zijn een geïntegreerd systeem uit te brengen, een centraal punt vanwaar alle domotica gestuurd kan worden. In echte Apple-stijl zal dit ook gepaard gaan met een nieuwe ‘merknaam’. Zoals we nu de MFi (Made For iPhone) accessoires hebben, zou er een aparte tak komen voor domotica-apparaten. Dit biedt enkele voordelen. Voor de fabrikanten is het gemakkelijk dat er een centraal systeem zal zijn, zo blijft alles uniform. Verder zou Apple voor deze gecertificeerde apparaten grondige testen uitvoeren, om te voorkomen dat de apparaten vatbaar zouden kunnen zijn voor hackers en dergelijke.

Het lijkt een logische stap en het kan zeer veel betekenen voor de opkomende domotica-industrie. Mogelijke toepassingen zouden kunnen zijn: lichten die automatisch aangaan wanneer je thuiskomt, beveiligingscamera’s die je van overal kan controleren, automatische sloten die open en dicht gaan afhankelijk van de positie van de gebruiker, etc …. De mogelijkheden zijn eindeloos! Volgende week weten we hoogstwaarschijnlijk meer.

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...