Apple Nieuws Vlaanderen

Home Nieuws Apple’s conference call: record kwartaalresultaten en nieuwtjes

 Dinsdag 27 januari om 2:00PM PST (pacific standard time, 8uur achter op onze tijdzone) heeft Apple de kwartaalresultaten en nieuws over opkomende producten vrijgegeven tijdens een conference call. Hier sommen we de belangrijkste informatie op.

piechart115In Apple’s eerste financiële kwartaal van 2015 (dat eindigde op 27 december 2014) heeft het bedrijf een record omzet van wel $74.6 miljard neergezet en een record netto winst van $18 miljard of $3,06 per aandeel, het dividend dat uitbetaald wordt op 12 februari zal $0,47 bedragen per aandeel. Dit is een vrij grote groei vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar waar er een omzet van $57.6 miljard was en een netto winst van $13.1 miljard of $1.98 per aandeel. De internationale verkoop was goed voor zo’n %65 van de omzetlinechart

Deze record cijfers gaan samen met een record verkoop van iPhones, zo’n  74.5 miljoen iPhones gingen er over de toonbank. Ook heeft de Mac verkoop een grote groei gezien van 4.8 miljoen units hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 5.5 miljoen computers in het kwartaal van dit jaar. De iPad verkoopt blijft nog steeds kelderen, nu nog maar goed voor zo’n 21.4 miljoen apparaten tegenover 26 miljoen vorig jaar.

 Swift

Tim Cook praat in de conference call ook over Swift, de nieuwe programmeertaal die Apple afgelopen jaar introduceerde. Er was een enorme stormloop voor de Swift Xcode tools die meer dan 11 miljoen downloads zagen in de eerste maand van uitgave. Cook is tevreden met de manier waarop Swift ontvangen wordt door ontwikkelaars.

 Apple Pay

Een andere nieuwkomer in 2014 was Apple Pay, de kaartloze betalingsmanier waarmee je enkel je iPhone tegen een NFC ontvanger aan de kassa moet houden en je touch ID gebruiken voor verificatie. De feedback was enorm positief en vandaag zijn er 750 banken en kredietinstellingen die zichzelf hebben opgeven om Apple Pay aan hun klanten te kunnen aanbieden. Drie maanden na de lancering van Apple Pay zijn 2 van de 3 contactloze betalingen in de VS behandeld door VISA/MC/AMEX verricht met Apple Pay. Apple zelf heeft grote vooruitzichten voor Apple Pay.

 Apple Watch

Luca Maestri praat vooral over de financiële status van Apple tijdens de conference call, maar  nadat Tim Cook al liet weten dat Apple Watch begin april beschikbaar zal zijn voegde hij daar nog volgende commentaar aan toe: Mijn verwachtingen zijn vrij hoog voor de Apple Watch, ik gebruik die van mij elke dag. Ik vind de Apple Watch echt geweldig en ik denk dat ik nu al niet meer zonder kan. Ook zie ik dat we nog steeds enorme vooruitgangen boeken bij de ontwikkeling. Het aantal ontwikkelaars die applicaties schrijven voor de Apple Watch is gewoon verbazend, ik voorspel dat er wel een paar geweldige innovaties uit voort komen. We kunnen niet wachten tot we kunnen starten met de verkoop.

 Connenct Ed & Product Red

Apple’s Connect Ed, de onderwijssteun die Apple bied aan scholen die een hoog percentage aan kansarme leerlingen hebben, breide uit naar 114 scholen in 29 Amerikaanse staten. In december heeft Apple de grootste actie ooit ondernomen voor het helpen van Product Red met het behalen van een AIDS-vrije generatie. De opbrengsten van 25 apps en een gedeelte van de retail en online opbrengsten op de twee drukste koopjesdagen van het jaar gingen naar Product Red, Apple’s grootste donatie ooit.

 Apple TV

In het eerste kwartaal van 2015 heeft de Apple TV een vaste prestatie geleverd; 25 miljoen Apple TV’s zijn er over de toonbank gegaan. Maestri gaat niet ver in op dit onderwerp, enkel dat Apple zich bezighoud met te bekijken hoe ze de ervaring van Apple TV kunnen verbeteren.

 Verkoopcijfers

De inkomsten die voortkomen uit de verschillende servicesen groeide uit tot een hoogtepunt. Voornamelijk voortgetrokken door de App Store, de inkomsten hier hadden een groei van 41%. iOS ontwikkelaars hebben meer dan $25 miljard alles tezamen verdient door de App Store.

De verkoop van Macs zien een groei van 14%, de retina iMac blijkt enorm populair. De netto inkomsten van de Macs zijn goed voor een $6.9 miljard hoewel de PC markt nog steeds daalt.

De totaal verkoop van media via iTunes was goed voor zo’n $2.6 miljard een jaar geleden was dit $2.4 miljard.

iPhone, CarPlay en HomeKit

Maestri zegt verder ook dat de iPhone 6 de meest populaire iPhone was in het afgelopen kwartaal, hoewel alle modellen het enorm goed deden (zelfs de iPhone 5c en iPhone 5s). Ook viel het op dat de Aziatische markt vooral voor de iPhone 6 Plus gaat.

Dit jaar gaan we ook HomeKit producten zien en komt er CarPlay in auto’s van zo’n 30 automerken.

Wat is jouw mening?...