Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPhone Apple zegeviert in patentenoorlog

Apple heeft weer een slag binnengehaald in de smartphoneoorlog met Samsung. Beide producenten zitten al enkele jaren verwikkeld in een discussie rond patenten. Deze week besliste het gerechtshof in Washington niet in te gaan op de vraag van Samsung naar een nieuwe zitting, wat Apple een enorme schadevergoeding kan opleveren.

Afgelopen mei besliste dat gerechtshof al dat Apple een schadevergoeding van 548 miljoen dollar moest krijgen van zijn Koreaanse concurrent. Dat bedrag is bijna 50% minder dan de initiële schadevergoeding die Samsung opgelegd kreeg. Reden voor die boete is een schending van de patenten van Apple.

Apple-patenten

Patentenoorlog Apple en SamsungSinds Samsung in 2010 een nieuwe lijn smartphones en tablets lanceerde, bevindt de Koreaanse producent zich in staat van oorlog met Apple. Volgens Apple was het duidelijk waar Samsung de mosterd, op zowel vormelijk als technisch vlak, voor die nieuwe reeks vandaan haalde. Samsung zou het design, de interface en de verpakking van de iPhone en iPad als voorbeeld gebruikt hebben voor de Galaxy smartphones en tablets. Technisch beschuldigde Apple zijn concurrent ervan een aantal geoctrooieerde functies te hebben gekopieerd, zoals de pinch-to-zoom-functie (in- en uitzoomen door duim- en wijsvinger te bewegen) en de bounce-functie (lijst veert terug naar boven als je tot het einde gescrold bent).

In 2012 kwam de zaak voor het gerecht en oordeelde de jury in het voordeel van Apple. Apple kreeg echter niet over de hele lijn gelijk. Enkele functies, zoals de hierboven vermelde pinch-to-zoom en de bounce aan het einde van een lijst, zijn effectief eigendom van Apple, net als het Siri, de personal assistant van iPhone-gebruikers.

548 miljoen dollar

Oorspronkelijk bedroeg de boete die Samsung aan Apple moest betalen 1,05 miljard dollar, minder dan de helft van de 2,75 miljard dollar die Apple hoopte te krijgen. Die schadevergoeding is tot op heden nog gedaald. Na een aantal herzieningen van de zaak werd in mei van dit jaar een nieuwe boete van 548 miljoen dollar vastgelegd. Samsung heeft nog geprobeerd die boete van zich af te schudden door een nieuwe zitting aan te vragen, maar die aanvraag werd geweigerd.

Betekent dat dan het einde van de jarenlange patentenoorlog tussen beide producenten? Ook al kreeg het bedrijf van Steve Jobs niet altijd gelijk, de voorbije jaren werd het conflict wel vaak beslecht in het voordeel van Apple. De kans is reëel dat dit de laatste poging was van Samsung om onder de boete uit te komen. De Koreaan heeft nu nog twee opties: hij kan de beslissing van het gerechtshof aanvechten bij het hooggerechtshof of hij kan zich bij die beslissing neerleggen. Het is vooralsnog niet duidelijk wat Samsung zal doen.

Toekomst?

Zelfs als Samsung de boete zou betalen, wil dat nog niet zeggen dat de strijdbijl tussen beide fabrikanten begraven is. De patentenoorlog is sinds 2011 steeds uitgebreider geworden. Elke nieuwe functie die een van beide bedrijven lanceerde, werd door de ander grondig bestudeerd en aangeklaagd. Dat zal na het eventuele einde van deze rechtszaak niet anders zijn. De strijd tussen de twee grootste smartphoneproducten is nog niet gestreden.

Wat is jouw mening?...