Back

Review: Office 365 – OS X 2016

Microsoft heeft op de keynote van 9 september dit jaar een knappe vertoning neergezet met de Office line-up voor de iPad Pro. Daarmee wou Microsoft aantonen dat zijn mobiele apps voor iOS de office 365 line-up naadloos vervolledigen. Office 365 voor OS X 2016 was echter al enkele maanden daarvoor uitgebracht en wij hebben het volledige pakket even onder de loep genomen voor jullie.

Office 365 personal of home?

Aantal apparaten
Er zijn twee mogelijkheden in het Office 365 pakket. Je kan kiezen tussen het personal of home pakket. Het enigste verschil tussen de twee mogelijkheden is het aantal apparaten dat je je licentie voor kan gebruiken. Met het personal pakket kan je slechts één PC en één tablet voorzien van het Office 365 pakket waarbij het home pakket dat voor vijf PC’s en tablets kan voorzien.

Inhoud van het pakketANV_365_Pakket
Er is qua inhoud van het pakket geen enkel verschil tussen de twee mogelijkheden. Je krijgt bij beide mogelijkheden toegang tot het volledige office 365 pakket. Je krijgt er ook 1TB Onedrive storage bovenop en wat wereldwijde Skype belminuten.

Design

Het design van het Office 365 pakket sluit nu aan bij de bekende huisstijl die Microsoft toepast voor zijn volledige suite. Dat was dan ook wel eens dringend nodig aangezien de vorige versie al uit 2011 dateerde. Nu is er eindelijk support voor retina schermen wat de programma’s zeer prettig maakt om mee te werken. Zelfs op de iMac 5k was er geen enkel probleem te bespeuren met de resolutie of scaling.

CompatibiliteitANV_365_compatibiliteit

De compatibiliteit van het Office 365 pakket is eindelijk wat het hoort te zijn. De apps zijn compatibel met de laatste versie van OS X (El Capitan) en kunnen eindelijk ook full screen gebruikt worden. Je kan in OS X El Capitan zelfs twee programma’s van het pakket gemakkelijk naast elkaar gebruiken en deze zelf rescalen naar je persoonlijke voorkeur.

Functionaliteit

De functionaliteit van het Office 365 pakket is een pak groter dan de apps die Apple ter beschikking stelt (Pages, numbers, keynote). Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat Apple die programma’s gratis ter beschikking stelt en het Office 365 pakket een jaarlijks prijskaartje met zich mee draagt. Ik vond het daarom vooral nuttig om te kijken waar juist de verschillen liggen tussen de programma’s. Zo kan je zelf bepalen wat voor jou de doorslaggevende factor kan zijn in het al dan niet aankopen van het Office 365 pakket.

Word <-> Pages
Eén van de dingen die ik vaak mis bij Pages is de mogelijkheid tot het invoeren van formules. Word heeft daar een zeer handige tool voor die niet aanwezig is bij Pages. Als je een wetenschappelijk werk aan het schrijven bent dan kan dat wel een zeer handige functie zijn. Word is verder ook uitgerust met de “SmartArt”, charts en shapes. Deze vormen en tabellen zijn een stuk uitgebreider dan in pages en kunnen je document echt tot leven brengen. Doch blijft het grootste voordeel van pages de functionaliteit van de tabellen zelf. In pages kan je zeer gemakkelijk dezelfde formules toepassen in tabellen als in Numbers waar Word dat helemaal niet kan.

Powerpoint <-> Keynote
De powerpoint en Keynote app zijn in mijn eigen zeer aan elkaar gewaagd. De Powerpoint app is alweer een stuk uitgebreider dan de Keynote app maar dat wil niet zeggen dat Powerpoint hiermee zijn kopje te boven steekt. Bij het maken van een powerpoint is het niet altijd nodig om je spreektijd te kunnen meten en dergelijke. Soms wil je gewoon op een zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijke presentatie ineen flansen. Daar wint Keynote dan weer een paar punten.

Excel <-> Numbers
Het verschil tussen Excel en Numbers is gigantisch groot. De functionaliteit die Excel heeft zal je de komende jaren nog niet terugvinden in Numbers. De macro’s, filters en formules zijn enorm veel uitgebreider in Excel dan in Numbers waar Numbers zelf veel van de functies gewoonweg niet heeft.

Performance

De prestaties die het Office 365 pakket levert zou ik eerder omschrijven als middelmatig. De apps presteren naar behoren op alle Apple apparaten maar durven nogal regelmatig eens crashen bij willekeur en dat is iets wat je niet wilt tegenkomen als je in het midden van een eindwerk zit. Dat kan natuurlijk met de nodige updates verholpen worden en ik merk dat Microsoft wel degelijk veel tijd besteed aan het maken van updates.

Prijs

Aan het gehele Office 365 pakket hangt wel een prijskaartje vast. Dat prijskaartje verschilt tussen het personal en home pakket. Voor het personal pakket betaal je €69/jaar en voor het home pakket betaal je €99/jaar. Voor het minieme prijsverschil kies je beter voor het home pakket. Dat geeft je letterlijk vijfmaal zoveel licenties voor maar €30 extra.

Conclusie

Het Office 365 pakket voor OS X is eindelijk terug up to date en kan wederom zijn mannetje staan in de tekstverwerkende sector. De vraag rest echter of het jaarlijkse prijskaartje het effectief wel waard is? Het hangt eigenlijk allemaal af van de functionaliteit die je uit het pakket wilt halen. Wil jij in staat zijn om wetenschappelijke werken te schrijven met volledige financiële rapportages bij? Dan is het Office 365 pakket zeker zijn geld waard. Neem je als student enkel maar notities in de les, geef je af en toe eens een presentatie voor je docenten? Dan zijn de basisprogramma’s van Apple meer als voldoende. De conversie van Microsoft bestanden naar Pages, Numbers of Keynote is immers meer als voldoende om je eventuele Microsoft bestanden te openen.

About the Author /

contact@timothysegers.be

Studying automation as a student representative at the University/College Ghent and co-founder of the Landay VZW. Technology and organizing are the two things I live by!

Wat is jouw mening?...