Back

iWork update: veel nieuwe functies in Pages, Numbers en Keynote

Het heeft even geduurd maar Apple’s iWork-apps hebben een grote update gekregen. Pages, Numbers en Keynote zijn bijgewerkt op zowel iOS, OS X El Capitan en de webversie van de apps. 

Apple heeft zijn collectie- iWork apps voorzien van een flinke update. Pages, Numbers en Keynote krijgen nu tal van nieuwe functies en verbeteringen. Wij bespreken alvast de belangrijkste voor iPhone, iPad en Mac:

iwork all devices

Multitasken op de iPad: Pages, Numbers en Keynote ondersteunen nu Slide-over, Spit View en beeld-in-beeld op de iPad Air 2, iPad mini 4, en de komende iPad Pro.

Split View: Hier kan je twee apps gelijktijdig naast elkaar gebruiken. Handig als je bijvoorbeeld een presentatie in Keynote aan het maken bent, kan je gelijk tabellen uit Numbers of een tekst uit Pages toevoegen.

Force Touch: Mac gebruikers kunnen op hun trackpad verschillende menu’s openen en acties uitvoeren door harder of zachter op het trackpad te drukken. Dit kan wel enkel bij de nieuwere Macbooks of iMacs die voorzien zijn met de Force-Touch Trackpad.

3D Touch: iPhone 6s en 6s Plus gebruikers kunnen met de 3D Touch functie gebruik maken van snelkoppelingen, met een stevige druk op het icoon kan je kiezen om een nieuw document te maken of een bestaand document te openen.

Toetsenbord verbeteringen: Op de iPad zijn er Multi-Touch functies aanwezig voor het selecteren van tekst, een nieuwe Shortcut Bar voor tekstopmaak en een aantal nieuwe snelkoppelingen voor wanneer er een draadloos toetsenbord is verbonden.

Archieven: Je zult nu ook in staat zijn om ’08 en zelfs ’06 iWork documenten te openen. Zo kan je die super oude Pages bestanden nog steeds bewerken, en je gedeelde documenten via de webbrowser bekijken. Compatibiliteit met Microsoft Office applicaties is nu ook beter.

Veiligheid: Alle iWork-apps hebben nu een ‘View only’ instelling,  waarmee u documenten kan delen met anderen zonder dat zij de bevoegdheid hebben om ze te veranderen. Er is ook een nieuwe manier om direct met een wachtwoord beveiligde documenten te delen via een iCloud link.

Handoff: Voor de eerste keer, kan je nu gebruik maken van overdracht om naadloos over te schakelen tussen Mac, iPad, en iPhone bij het ​​werken aan een Pages, Numbers of Keynote-document. Je sluit bijvoorbeeld een document af op je werk met de Mac, en kan nu rustig verder werken aan hetzelfde document op je iPad in de trein.

Ook is de webversie van Pages, Numbers en Keynote niet langer in bèta. Dat betekent dat Apple ze geschikt en stabiel genoeg acht voor het grote publiek. Het is nu ook mogelijk om commentaren toe te voegen aan de tekst. Apple heeft ook ondersteuning ingebouwd voor 10 extra talen, zo kunnen nog meer mensen iWork gebruiken in hun moedertaal.

Het lijstje met vernieuwingen van de iWork apps was zo groot, dat we niet alle verbeteringen hebben besproken. Maar de volledige lijst van aanpassingen voor El Capitan kan je terug vinden in de Mac App Store:

Hier vind je al de aanpassingen voor de iOS-apps:

Ben jij nog geen gebruiker van de iWork-apps, dan kan je ze via bovenstaande links downloaden. Voor de Mac-apps betaal je 19,99 euro per stuk, de iOS-apps kosten 9,99 euro.

 

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Wat is jouw mening?...