Back

Apple verwijdert honderden apps uit de App Store

Apple heeft ongeveer 250 apps verwijderd uit de App Store die persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelden. Dit blijkt uit een onderzoek van het beveiligingsbedrijf SourceDNA.

Het beveiligingsbedrijf SourceDNA heeft met de recent ontwikkelde ‘developer tool’ Searchlight ontdekt dat 256 apps een jaar lang op illegale wijze privé gegevens van gebruikers kon verzamelen. Het gaat voornamelijk om apps uit China die ontwikkelsoftware (SDK) van advertentiebedrijf Youmi gebruikten.

Youmi is een advertentiebedrijf dat onder andere een ontwikkelaarskit aanbiedt voor iOS. De verzamelde gegevens zouden verstuurd zijn naar servers van het advertentiebedrijf. Het gaat over lijsten met geïnstalleerde apps, het e-mailadres dat gekoppeld is aan het Apple ID, en serienummers van toestellen. Dat Youmi deze informatie zou gebruiken voor marketingdoeleinden of andere motieven had is niet meegedeeld.

Apps meer dan 1 miljoen keer gedownload

De lijst met getroffen apps is door SourceDNA overgemaakt aan Apple, maar is niet openbaar gemaakt. Het gaat vooral om apps afkomstig uit China, zoals de Chinese versie van de McDonald’s-app. De apps waarom het gaat, zijn in totaal al meer dan 1 miljoen keer gedownload.

Apple heeft de apps inmiddels verwijderd en aangegeven dat ze richtlijnen van de App Store overtraden. Nieuwe apps met dezelfde SDK zullen in de toekomst niet toegelaten worden. De ontwikkelaars van de apps zouden niks weten van de praktijken van Youmi, waardoor ook zij ongewild getroffen zijn. Apple helpt ze om hun apps weer op te knappen, zodat ze opnieuw hun plaats in de App Store kunnen innemen. Ontwikkelaars kunnen controleren of hun apps besmet zijn met behulp van de Searchlight tool van SourceDNA.

Niet de eerste keer

De zaak is pijnlijk voor Apple, omdat het niet voor het eerst is dat besmette apps worden doorgelaten. In september bleek de App Store was getroffen door een grote hackaanval. Honderden apps werden toen besmet met malware, gericht op Chinese gebruikers.

SourceDNA denkt dat deze twee zaken aantonen dat Apple’s goedkeuringsproces in China niet goed genoeg is en dat er mogelijk meer foute apps zijn toegelaten.

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Wat is jouw mening?...