Apple Nieuws Vlaanderen

Home Nieuws Apple zet recordcijfers neer

Apple heeft zijn kwartaalcijfers voor de maanden juli, augustus en september bekendgemaakt. Met een recordomzet van 51,5 miljard dollar, te danken aan de goede verkoop van de iPhone.

Apple heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, en ziet zijn winst alweer stijgen. Het bedrijf wist een omzet van 51,5 miljard dollar te boeken, de winst in dit kwartaal was 11 miljard dollar. Met name de verkoop van iPhones op de Chinese markt zorgde ervoor dat de nettowinst hoger uitviel dan door analisten werd verwacht.

iPhone is het topproduct, Mac doet het ook goed

Van juli tot en met september 2015 heeft Apple 48 miljoen iPhones verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De iPhone toestellen zijn goed voor bijna twee derde van de totale omzet.

Meer Android gebruikers stappen over naar iPhone, 30 procent van de klanten die een iPhone in het afgelopen kwartaal kochten waren afkomstig van een op Android-gebaseerde smartphone. “Een geweldig aantal en we zijn er erg trots op”, aldus Cook.

Met de feestdagen in zicht is Apple van plan om het recordverkoop van vorig jaar te kunnen evenaren, toen verkocht het bedrijf 74,5 miljoen iPhones.

Ook de Macs maakten een sterke beurt, met een recordaantal van 5,7 miljoen exemplaren die over de toonbank gingen. Een stijging van 3 procent, en meteen een ook een nieuw record. In het derde en vierde kwartaal van 2014 verkocht het bedrijf beide keren 5,5 miljoen van zijn computers.

China

Wederom droeg China flink bij aan de verkopen, en daar is volgens Apple ook in de toekomst nog veel groei te behalen. 50 procent van de Chinese iPhone 6-klanten kocht met dat toestel volgens Cook zijn eerste iPhone. Het bedrijf bracht er voor 12,5 miljard dollar aan producten aan de man, ongeveer een kwart van zijn totale omzet. Apple CEO Tim Cook zei nog het volgende:

  • De omzet in China is bijna verdubbeld, vergeleken met vorig jaar.
  • Afgelopen zaterdag werd de 25e Apple Store in China geopend, halverwege 2016 zullen er 40 Apple Stores zijn.
  • De verkoop van de iPhone in China groeide met 120% ten opzichte van vorig jaar.
  • China zal de grootste afname-markt worden voor Apple producten, zowel verkoop als voor het ontwikkelen van apps.

iPad verkoop daalt

Met de verkoop van de iPad gaat het niet best. De iPad tekende zijn laagste cijfers op in vier jaar en dook onder de 10 miljoen, naar 9,8 miljoen verkochte exemplaren. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog ruim 14 miljoen stuks.

Met de komende feestdagen en de introductie van de iPad Pro hoopt Apple de verkopen weer te laten stijgen.

Apple Watch

Apple heeft geen specifieke cijfers bekend gemaakt voor de Apple Watch, de smartwatch die het in april van dit jaar lanceerde. De omzet van de Apple Watch werd gegroepeerd in de “Overige producten” categorie die ook de iPod, Apple TV en Beats-accessoires bevat. Die groep te samen haalde ruim 3 miljard binnen, een stijging van 61 procent met het jaar daarvoor.

Toekomst

“2015 was het meest succesvolle jaar ooit voor Apple, met een omzet die met 28 procent aangroeide naar bijna 234 miljard,” stelde CEO Tim Cook na het bekendmaken van de cijfers. Hij ziet de komende maanden rooskleurig tegemoet. “We gaan de feestdagen in met onze sterkste line-up tot nu toe, waaronder de iPhone 6s en 6s Plus, de Apple Watch, de nieuwe iPad Pro en de vernieuwde Apple TV die vanaf deze week beschikbaar is.”

Wat is jouw mening?...