Wat is er nieuw in OS X Yosemite
De eerste keynote van het jaar zit er al op. Geen nieuwe hardware, maar volledige focus op software. Niet geheel onlogisch aangezien het een bijeenkomst voor ontwikkelaars is, maar toch hoopten velen stiekem op een horloge of enkele opgefriste Macs. Apple kiest echter resoluut om eerst de nieuwe software uit de doeken te doen, alvorens nieuwe hardware te introduceren. Om even te recapituleren hebben we een samenvatting gemaakt van voorbije keynote en bijhorende aankondigingen. In dit deel: OS X 10.10 Yosemite.
Zoals verwacht heeft Apple’s besturingssysteem voor Macs een flinke redesign gekregen. Zo kreeg het Dock nieuw ontworpen iconen en worden die nu afgebeeld op een doorzichtige achtergrond. Elke app van Apple heeft een opfrisbeurt gekregen en past zo meer in het ‘flat’ design dat ze introduceerden in iOS 7. Niet enkel het Dock heeft een doorzichtige schijn gekregen, maar ook elke werkbalk van een venster zal er zo uitzien. Apple wil hiermee sterker de focus leggen op de inhoud van het venster. Met diezelfde gedachte is ook de werkbalk in Safari en andere apps een stuk gestroomlijnder geworden. Favorieten in Safari worden op een nieuwe manier weergegeven en het bekijken van al je tabbladen is een stuk makkelijker geworden. Daarbovenop wordt er doorheen OS X een nieuw lettertype gebruikt dat beter past in het design.
Naast het nieuwe ontwerp hebben ze ook het Berichtencentrum een flinke upgrade gegeven zodat het gelijkaardige functies heeft als dat van iOS. Het kan onder andere je kalender laten zien, alsook het weer, herinneringen, aandelen, enzovoort. Als je in Yosemite iets wil opzoeken in Spotlight, zal voortaan in het midden van je scherm een venster verschijnen waarin je je zoekopdrachten kan uitvoeren. Spotlight is ook slimmer geworden en kan pagina’s laten zien van Wikipedia, wanneer een bepaalde film speelt in de bioscoop of inhoud van de iTunes Store opzoeken is ook mogelijk.
In Mail kan je voortaan afbeeldingen of documenten bewerken in de app zelf, zonder dat je daarvoor een aparte app moet gebruiken. Markup laat je toe om vlug aantekeningen te maken of bv. een document te ondertekenen met je TouchPad zodat je snel de mail terug kan sturen. Een andere leuke functie nieuw in Mail is Mail Drop. Als je grote bestanden zoals foto’s of video’s wil versturen, wordt je nog vaak geconfronteerd met een limiet opgelegd door je provider. Mail Drop zorgt ervoor dat deze grote bestanden worden geüpload naar iCloud (max. 5GB per bericht), zodat de ontvanger ofwel een link ontvangt om de bestanden te downloaden (voor PC gebruikers), ofwel de bestanden gewoon krijgt te zien als deze ook een Mac gebruikt.
OS X 10.10 maakt het ook mogelijk om SMS’en te bekijken en te versturen vanop je Mac. Dit kan vooral handig blijken als je iPhone aan de andere kant van de kamer ligt bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor bellen, gesprekken kan je beantwoorden én starten op je Mac. Het is de iPhone die al het werk doet, maar je Mac fungeert als doorgeefluik. Daarnaast kan je nu ook audioberichten doorsturen en gesprekken een naam geven.
Het lijkt alsof Apple functies van bestaande apps overneemt en ze implementeert in OS X. Zo ook iCloud Drive dat gelijkaardig werk levert als Dropbox en co. iCloud Drive is een folder in Finder waar je allerlei bestanden in kwijt kan en vervolgens kan organiseren hoe je wil. Het wordt pas echt interessant als je weet dat je toegang hebt tot deze folder op al je apparaten. Bewerkingen aan deze bestanden worden dus ook meteen gesynchroniseerd zodat je op elk apparaat steeds de nieuwste versie hebt. AirDrop werkt voortaan ook met iOS. Bestanden snel delen tussen je Mac en iPhone, of de iPad van een vriend, wordt dus kinderspel.
Mac en iOS zijn meer dan ooit met elkaar verbonden en Handoff is een prachtig voorbeeld van deze samenwerking. Het principe is dat je ‘werk’ gewoon kan doorgeven naar een ander toestel. Ben je bijvoorbeeld een e-mail aan het schrijven op je iPhone, maar wil je hiermee verdergaan op je Mac? Geen probleem want je Mac zal je iPhone herkennen die in de buurt is, 1 klik en je kan de e-mail verder typen op je Mac. In de omgekeerde richting werkt het ook. Stel dat je bijvoorbeeld aan een spreadsheet aan het werken bent op Mac, dan kan je op je iPad verdergaan vanaf het punt waar je op je Mac bent gestopt.
Instant Hotspot doet wat de naam laat uitschijnen. Als je geen WiFi hebt op je Mac, dan zal je in OS X Yosemite gebruiken kunnen maken van je iPhone als hotspot. Deze komt dan automatisch tussen de beschikbare netwerken en zal vervolgens gebruik maken van het mobiele netwerk van je iPhone.
Apple heeft tijdens de keynote ook nog een nieuwe software voor fotobewerking laten zien, maar deze zal pas vroeg in 2015 verschijnen.
OS X Yosemite zal voor het grote publiek beschikbaar zijn deze herfst, maar ontwikkelaars hebben nu reeds toegang tot de beta. Wil je als gewone gebruiker ook eens proeven van de beta versie, dan moet je je vliegensvlug inschrijven voor het OS X Beta Program en wie weet draai jij binnenkort wel de nieuwste versie op je Mac.