Back

WatchKit vrijgegeven voor developers, meer details over Apple Watch bekend

Nu de Apple Watch is aangekondigd is het voor velen ongeduldig wachten tot ze dit toestelletje zelf eens kunnen aanschouwen. Natuurlijk worden zulke toestellen altijd nog veel beter dankzij de apps die ervoor uitkomen. Beeld je maar eens een iPhone of iPad in zonder apps! Apple stelde gisteren WatchKit beschikbaar waardoor ontwikkelaars kunnen starten met het ontwikkelen voor de Apple Watch.

Ontwikkelaars kunnen nu WatchKit gebruiken

Apple liet gisteren via een persbericht en een mail naar haar Developers weten dat WatchKit vanaf nu opengesteld is voor ontwikkelaars. Dit wil zeggen dat app ontwikkelaars vanaf vandaag apps kunnen beginnen maken voor de Apple Watch met alle unieke mogelijkheden zoals notificaties, “glances” en nog heel wat meer. Verder wil dit ook zeggen dat de release van de Apple Watch nu echt wel dichtbij komt. Apple heeft altijd gezegd ‘vroeg 2015’, Apple’s SVP van Retail Angela Ahrendts zou intern gezegd hebben dat het meer specifiek voor de lente zal zijn.

Ontwikkelaars kunnen alle nieuwe info over de Apple Watch en WatchKit bekijken op een nieuw gedeelte van het ontwikkelaarsportaal via deze link.

Nieuwe info over de Apple Watch

Door het openstellen van WatchKit is er ook wat nieuwe informatie vrijgekomen over de Apple Watch. The Verge heeft een lijstje samengesteld met 11 nieuwigheden omtrent de Apple Watch. We vatten ze hieronder even samen.

iPhone-6-and-Apple-WatchEen iPhone is nodig

Eerst en vooral zal je voor zowat alles een iPhone nodig hebben naast de Apple Watch zelf. De watch apps die ontwikkelaars maken moeten op zich dienen als uitbreiding of ondersteuning van een bijhorende iPhone app. Hoofdreden hiervan is dat veel van de acties eigenlijk op je iPhone uitgevoerd zullen worden, er is continu interactie tussen beide toestellen. Wel gaf Apple mee dat ontwikkelaars ook volledig alleenstaande apps zullen kunnen maken vanaf eind volgend jaar.

2 sizesTwee groottes, beide Retina resolutie

De Apple Watch komt in twee groottes, beide met een Retina scherm. Nu zijn ook de specifieke resoluties bekend: 272×340 voor de 38mm-versie en 312×390 voor de 42mm-versie. Mogelijks komen er later grotere versies, want de layout werkt een beetje anders. Waar bij iOS app de elementen op coördinaten staan, is dit bij de Watch niet zo. Wel worden elementen gegroepeerd en zullen ze automatisch geplaatst worden. Zo zijn er nagenoeg geen aanpassingen nodig voor grotere schermen. Dit opent de deuren naar grotere schermgroottes voor toekomstige versies.

glancesKorte en lange notificaties en glances

Er zijn meerdere vormen van notificaties. Waneer je je pols naar boven brengt krijg je een zeer korte notificatie te zien, indien je je pols omhoog houdt, wordt deze notificatie uitgebreider met meer info en eventueel knoppen waarmee je bepaalde acties kan uitvoeren. Naast notifications zijn er ook de ‘glances’, dit zijn korte ‘steekkaartjes’ met info op. Deze is alleen te lezen, wanneer je tikt zal je naar de corresponderende app gebracht worden.

crownBeperkte touch-bewegingen

De touch-bewegingen voor het Apple Watch scherm zullen beperkt zijn. Zo zullen onwtikkelaars dus niet zelf bepaalde aanraak-patronen kunnen definiëren om bepaalde acties te doen. Concreet kan je horizontaal en verticaal vegen om te scrollen en tussen pagina’s te vegen. Je kan ook van de rand vegen om terug te gaan of van onder het scherm naar boven om je ‘glances’ te openen. Er is ook de ‘force touch’, hard tikken, waarmee een menu geopend wordt. Je hebt uiteraard ook de ‘kroon’ aan de zijkant waarmee je snel kan wisselen tussen pagina’s.

apple-watch-mapsMaps en afbeeldingen toegestaan, geen video’s

Als een ontwikkelaar maps integreert in zijn app zullen deze statisch zijn. Indien de gebruiker meer wil doen met de map kan hij erop tikken waarop de gebruiker dan naar de Apple Maps watch app wordt gebracht om zo wel te kunnen scrollen e.d. Foto’s mogen in de apps weergegeven worden en kunnen ook ‘gecached’ worden in het geheugen van de app voor snellere werking. Video’s lijken niet ondersteund te zijn, een video bekijken op een klein scherm als dat van de Watch is dan ook niet bepaald handig. AirPlay zou wel ondersteund zijn, via je iPhone. Verder is er ook een nieuw lettertype voor de Apple Watch dat door Apple sterk wordt aangeraden aan ontwikkelaars omdat het het beste lettertype zou zijn voor informatie op een klein horloge-scherm.

Nu we weer even onze portie Apple Watch-info hebben gehad voor deze week is het weer wachten tot nieuwe info. De belangrijkste info waar iedereen op zit te wachten is uiteraard de release datum van deze nieuwe toevoeging aan de Apple familie. Als we de berichten mogen geloven zal dit dus hoogstwaarschijnlijk voor de lente van 2015 zijn!

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...