Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPhone Force Touch gebruiken op iPhone 6s

De geruchte over een Force Touch scherm voor de iPhone 6s startte begin dit jaar al. Nu blijkt dat de iPhone degelijk wordt uitgerust met de technology die momenteel al wordt gebruikt in de Apple Watch en nieuwe MacBooks. Interne bronnen bij Apple lieten aan 9to5Mac weten hoe Force Touch geïmplementeerd werd in iOS.

Eerder dit jaar waren er al geruchten dat Force Touch naar de iPhone 6s (Plus) ging komen. De Apple Watch was het eerste apparaat dat met de technologie werd uitgerust om een derde dimensie te geven aan de interface van Watch OS. Later werd er tijdens het Spring Forward event de nieuwe MacBook (Pro) trackpads voorgesteld die wegdeden met het “oude” surfplank mechanisme en nu ook gebruik maken van Force Touch. De nieuwe trackpads waren zo accuraat dat ze zelfs als tekentablet konden worden gebruikt.

Nu het najaar event van Apple, op 9 september, steeds dichterbij komt is er meer en meer informatie komen bovendrijven. Bronnen van 9to5Mac die de nieuwe iPhone 6s met het Force Touch (intern bij Apple bekend als Orb) scherm gebruikt hebben brachten zo aan het licht hoe de technologie geïmplementeerd wordt in de iOS.

De manifestatie van Force Touch is heel apart op elk apparaat, zo creëert Force Touch op de Apple Watch een extra interface met opties die het hele scherm inpalmt en op de MacBook is er juist geen interface en zorgt Force Touch gewoon voor extra functies. Op de iPhone manifesteert Force Touch zich op een drietal verschillende manieren: Zonder extra interface zoals bij de MacBook, een lijst met opties die beneden op het scherm worden weergegeven zoals nu in iOS, en een interface die zich situeert rond je vinger wanneer je Force Touch gebruikt, zoals lang drukken op de camera knop in Berichten.

Force Touch zal met de lancering van de iPhone 6s al kunnen gebruikt worden met ingebouwde apps zoals Maps, Safari en Muziek, maar ook op het startscherm. Apple is van plan Force Touch beschikbaar te maken voor App ontwikkelaars zodat zij hier ook gebruik kunnen van maken. Enkele voorbeelden van het gebruik van Force Touch zijn:

  • Harder drukken op een POI (point of interest) in Maps start een turn by turn navigatie van je huidige locatie naar dit punt.
  • Gebruikt je Force Touch op een playlist, album of liedje in Muziek krijg je direct een menu met veel gebruikte acties, vergelijkbaar met wat je ziet als je op de drie puntjes aan de linkerzijde van een liedje drukt.
  • Hard drukken op een app in het beginscherm kan er voor zorgen dat je direct naar een bepaald onderdeel van de app gaat, bijvoorbeeld als je hard drukt op de Telefoon app ga je rechtstreeks naar voicemail.
  • Een “nieuwe” functie in iOS die is overgenomen van Mac is Preview een stevige tik op een URL kan nu ook een preview geven van een webpagina, maar ook voor het bekijken van een contact kaart of een Maps preview van een locatie. Het is ook mogelijk om definities op te zoeken door te drukken op een woord.

De bronnen van 9to5Mac gaven aan dat Force Touch mooi geïntegreerd is in iOS met een perfect afgestemde feedback reactie heeft met een lichte vibratie. De iPhone 6s krijgt naast het nieuwe display ook nog een camera update die normaal in 4k kan filmen, maar of dat dit geperfectioneerd wordt tegen september valt nog af te wachten, sneller LTE chips en 2GB RAM.

Wat is jouw mening?...