Apple Nieuws Vlaanderen

Home Hardware Neem jij ook je Apple mee naar school?

Een vakantiejob, reizen, herexamens en zomerliefjes. Soms is de vakantie sneller voorbij dan je zelf beseft. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je onvoorbereid op de schoolbanken moet gaan zitten. Heb jij interesse in de aankoop van een Apple toestel voor je schoolwerk maar heb je nog wat twijfels? Wij proberen je op weg te helpen met je aankoop.

OS X: Onbegrijpelijk Studeren X?

De overstap maken van een Windows computer naar een computer dat OS X draait kan soms wat verwarring teweeg brengen. Maar eigenlijk is het helemaal geen “overstap”. De twee besturingssystemen hanteren hoofdzakelijk dezelfde functies maar verschillen vaak in de details. Als producent probeer je namelijk om het je gebruiker (jij dus) zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dan is het vaak zo dat verschillende producenten op dezelfde oplossing komen om iets  zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je moet dus even wennen aan de apps en shortcuts die Apple gebruikt voor documenten, foto’s en video’s maar vanaf dan ben je even bekwaam als iemand die het besturingssysteem al jaren gebruikt.

Welke laptop past het best bij jou?

Het gamma van Apple kan eigenlijk opgedeeld worden in twee hoofdcategorieën: Light- en Power-users. De Light-users kunnen omschreven worden als users die hun laptop gebruiken voor het verwerken van documenten, foto’s, video’s, internet content en dergelijke. Bij deze categorie legt Apple de focus iets meer op portabiliteit, gewicht en een langere batterijduur. Bij laptops voor Power-users wordt de focus vaak op performance gelegd. We geven je een kort overzicht van de verschillende laptops die Apple aanbiedt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Macbook 12″

Macbook
De 12″ Macbook is het innovatief paradepaardje van Apple. Deze laptop is zo goed als alleen voor de Light-users ontworpen. Met een 12″ Retina scherm van 2304 x 1440, een dikte van slechts 13,1 mm en het gewicht van slechts twee iPads (0,9 kg) is deze laptop ideaal voor dagelijks gebruik in de leslokalen. Door zijn lage vorm- en gewichtsfactor kijk je er nooit op tegen om deze laptop in je backpack te steken. De knoppen op het toetsenbord zijn 17% groter als andere toetsenborden wat het typen van documenten een stuk gemakkelijker maakt. Deze laptop is ideaal voor studenten die zeer veel met documenten en internet content in contact komen. De startprijs van €1449 is dan wel weer alles behalve studentikoos.

 

Macbook Air 13"

Macbook Air 13″

Macbook Air: 11″ & 13″
De Macbook Air is beschikbaar in twee formaten. Een 11″-versie en een 13″-versie. Apple heeft getracht om de specificaties van beide modellen zo gelijk mogelijk te houden. Dat was in ieder geval de gedachtegang maar er zijn uiteraard wat verschillen aanwezig doordat de laptops een verschillende vormfactor hebben. Deze laptop is eigenlijk bestemd voor gebruikers die alle voordelen willen van een Light-user ontwerp, maar toch af en toe in staat moeten zijn om een power-hungry applicatie te kunnen draaien. De duo-core i5 of i7 processor en Intel HD 6000 graphics geven je die kans. Het enigste nadeel dat deze laptop met zich meebrengt is dat het niet beschikt over een Retina HD scherm maar slechts een HD ready scherm. Deze laptop zal dan voornamelijk gebruikt worden met apps in full screen. Eén van de voordelen waar deze laptop dan wel over beschikt is zijn kostprijs. Je kan al een Macbook Air aankopen vanaf €999.

Macbook Pro: 13″ & 15″
Deze twee laptops zijn gericht op de Power-users onder ons. Het Retina HD scherm geeft de mogelijkheid om vlot verschillende vensters te gebruiken naast elkaar. Deze laptops worden vaak gekozen door gebruikers die vaak power-hungry applicaties dienen te draaien in hun curricula of privé gebruik. Een keuze maken tussen de verschillende laptops in de Pro-serie is niet altijd even gemakkelijk. Hierbij zal een kosten batenanalyse vaak de doorslaggevende factor zijn. De vergelijking tussen het geleverde vermogen van de laptop, de taken die je wil uitvoeren, hetgeen je benodigde applicaties vereisen en je budget is hier “the way to go”.

Best of both worlds?

Het komt hoogst waarschijnlijk wel vaker eens voor dat je docent er enkel maar in slaagt om .doc .ppt en .xls bestanden op je online leerplatform te plaatsen. Numbers, Pages en Keynote (de drie gratis aangeboden applicaties van Apple die vergelijkbaar zijn met Excel, Word en Powerpoint) slagen er in de meeste gevallen wel in om deze documenten op een fatsoenlijke manier om te zetten voor OS X gebruik. Anderzijds kan je altijd de OS X versie van Excel, Word en Powerpoint installeren.

Maar wat als je nu echt applicaties dient te draaien waar de developers enkel maar een Windows versie van hebben gemaakt? Voor zulke situaties heeft Apple een zeer open houding naar zijn gebruikers toe. Apple heeft een, standaard geïnstalleerde, applicatie staan die je zelf in staat stelt om Windows naast OS X te draaien. Je kan met een Windows product key en een USB-stick van 8Gb al aan de slag met beide besturingssystemen zonder dat er enige voorkennis van besturingssytemen is vereist! Je kan dan de keuze maken of je Windows of OS X wilt gebruiken bij het opstarten en kan een standaard besturingssysteem selecteren in je instellingen.

Korting

Als student krijg je momenteel 10% korting op je toestel bij alle Apple Resellers, deze kan je hier vinden. Indien je dat wenst kan je zelfs je aankopen maandelijks afbetalen over een periode van één jaar (let op geld lenen kost ook geld). Informeer je dus zeker op voorhand zodat je zeker de juiste kortingen krijgt.

 

Wat is jouw mening?...