Back

iPhone 6s: nieuwe accutest toont nauwelijks verschil tussen A9-chips

De laatste tijd is er al heel wat heisa geweest rond de verschillende A9-chips in de iPhone 6S-toestellen. Het lijkt er steeds meer op dat de verschillen tussen de chips van Samsung en TSMC minimaal zijn. Dit blijkt uit een nieuwe test van Ars Technica.

Volgens gebruikers zou de A9-chip van TSMC zorgen voor een langere accuduur dan dezelfde soort chip van Samsung. Vervolgens reageerde Apple op deze berichten, en zei dat de waarden van de test niet het dagelijks gebruik weerspiegelen. De levensduur van de batterij varieert bij normaal gebruik ergens tussen de 2 en 3 procent, deelde Apple in een statement mee.

Ars Technica heeft nu een nieuwe batterijtest gedaan, en bevestigt deze uitspraak. De tests werden uitgevoerd op basis van alledaagse taken en realistisch gebruik. Een iPhone 6S met TSMC-chip en een exemplaar met een Samsung-chip werden naast elkaar gelegd en uitvoerig getest. De simkaarten werden eruit gehaald en de helderheid van het scherm werd op precies hetzelfde niveau gezet.

 

samsung-tsmc test

Ars Technica ©

Verschil  TSMC en Samsung minimaal

Zoals in bovenstaand grafiek te zien, is het verschil tussen TSMC en Samsung verwaarloosbaar, met als uitzondering de Geekbench 3-test. Eerder bleek al dat de TSMC-chip in Geekbench 3 aanzienlijk beter presteert dan die van Samsung, maar volgens Apple geeft deze test geen goed beeld van de accuprestaties. De processors worden continu erg zwaar belast, wat bij normaal gebruik in het dagelijks leven niet het geval is.

Als er via wifi op internet wordt gesurfd, laten de benchmarktests een klein verschil in het voordeel van de TSMC-chip zien. Op de WebGL-test scoort Samsung zelfs iets beter. Volgens Ars Technica is er in de praktijk bijna niets van het verschil tussen beide chips te merken.

De test van Ars Technica is uitgevoerd met slechts twee toestellen, daardoor geven de resultaten nog geen volledig betrouwbaar beeld en is het een momentopname. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat Apple toch gelijk heeft, en het verschil tussen beide chips met 2 tot 3 procent te verwaarlozen is.

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Wat is jouw mening?...