Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPhone iPhone 6S Chipgate: Volgens Apple is het verschil in batterijduur slechts 2 tot 3...

Volgens Apple is er weinig verschil in accuduur tussen de A9-chips die door Samsung en TSMC zijn gefabriceerd voor de iPhone 6S en iPhone 6s Plus. Het zou gaan over een verschil van 2 tot 3 procent.

Samsung en TSMC

Vorige maand werd al bekend dat de A9-chips die in de toestellen worden gebruikt afkomstig zijn van twee verschillende leveranciers: Samsung en TSMC. Aan de hand van Geekbench testen die op het web verschenen, bleek dat de iPhone met een chip van TSMC zo’n twee uur langer meegaat op één acculading.

Gebruikers van het Reddit en MacRumors forum gingen maar al te graag in discussies, er werd zelfs al gesproken van een ‘chipgate’. Vorig jaar ontstond er een ‘bendgate’ bij de iPhone 6 apparaten, waar de buigzaamheid van de modellen voor problemen zorgden.

Reactie van Apple

Tijd dus voor een statement van Apple. Apple zegt dat de tests die zijn verschenen niet kloppen met de realiteit. In de tests worden de processoren continu erg zwaar belast, totdat de batterij helemaal leeg is. Bij normaal gebruik in het dagelijks leven is dit niet het geval en merk je er als gebruiker waarschijnlijk weinig van. Er zou een verschil zijn maar dit word beperkt tot hooguit 2 tot 3 procent. Dat heeft Apple gezegd tegen Techcrunch.

“Our testing and customer data show the actual battery life of the iPhone 6s and iPhone 6s Plus, even taking into account variable component differences, vary within just 2-3% of each other.”-Apple

Is er een ‘chipgate’, ja of neen?

Is er nu werkelijk een ‘chipgate’ en is het verschil gemeten door de geekbench app ook te merken in het dagelijks gebruik? Twee bekende tech YouTubers hebben het uitgezocht, Austin Evans en Jonathan Morrison.

 

Na verschillende testen had de iPhone met Samsung-chip nog 55 procent en de iPhone met TSMC-chip nog 62 procent accu over. Dus we stellen vast dat er een verschil merkbaar is, maar het is minimaal. Twee uur verschil in batterijduur is echt overdreven!

Als je wil weten welke chip er in jouw toestel zit, zijn er de volgende mogelijkheden:

 

 

 

 

 

 

Wat is jouw mening?...