Back

iOS 11: Wat is nieuw?

Op de WorldWide Developers Conference werd iOS 11 voorgesteld. De eerste developer beta werd meteen na de Keynote vrijgegeven. De publieke beta volgde een aantal weken later. De uiteindelijke release zal traditiegewijs na de voorstelling van de nieuwe iPhone in september meteen beschikbaar zijn. Wat kunnen we verwachten?

De iPad krijgt meer pro-functies

Tot nu was de iPad een grotere versie van de iPhone, maar Apple wil de iPad differentiëren en er een volwaardig product van maken. Hierbij introduceren ze functies die enkel voor de iPad beschikbaar zijn, en de iPad zo een volwaardige tussenstap tussen iPhone en Mac wordt. De belangrijkste nieuwe functies worden opgesomd:

Dock
iOS 11 introduceert de Dock op iPad, vergelijkbaar met de Dock op macOS. De Dock is vanuit elke applicatie oproepbaar met een eenvoudige veegbeweging naar boven gericht, onderaan het scherm. De Dock kan gebruikt worden om te wisselen tussen applicaties, of om een multitask-functie in te schakelen, waarbij de applicatie verplaatsbaar wordt op het scherm. Het is dus niet hetzelfde als de split-view weergave die we al kennen. Het is mogelijk om zowel split-view als de nieuwe multitask-functie tegelijkertijd te gebruiken.


Drag and Drop
Je kan nu tekst, foto’s en bestanden tussen applicaties heen slepen. Dit kan tussen applicaties die in een multitask-modus staan, of je kan de Dock gebruiken om andere applicaties te openen terwijl je bestanden aan het slepen bent.

Scan and Sign
In de notities-applicatie kan je nu een document ‘scannen’ (fotograferen) en direct bewerken, invullen en handtekenen met je Apple Pencil. Vooral de iPad 10.5” met zijn haarscherpe camera zal hier veel voordeel uit halen. Notities snijdt de randen rondom het document weg, en corrigeert lichtfouten die bij het fotograferen ontstonden. Op deze manier lijkt het alsof het document echt is gescand.

QuickType keyboard
De iPad krijgt in iOS 11 een geüpdate toetsenbord, waarbij elke toets een hoofdsymbool (letters) en een secundair symbool (tekens) heeft. Je kan het secundair symbool intoetsen door op de toets in kwestie naar beneden te vegen. Het is dus niet langer nodig om steeds naar het toetsenbord met tekenweergave over te schakelen.

ARKit
De ‘ARKit’-API (Application Programming Interface) maakt het makkelijker voor ontwikkelaars om Augmented Reality-apps te creëren.Wat dit inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn, leggen we uit in een volgend artikel.

Apple Pencil
Er komt geen nieuwe Pencil dit jaar, maar Apple update wel de functionaliteit van de huidige pen. Je kan nu rechtstreeks op PDF-documenten noteren (Instant Markup), of met een enkele tik met je Pencil op het scherm van een iPad beginnen noteren (Instant Notes). Het scherm hoeft zelfs niet ontgrendeld te zijn. Wanneer je in bestaande notities of mails begint te noteren, verschuift de tekst automatisch om plaats te maken voor je tekening (Inline Drawing).

iOS 11 is een volwaardige opvolger van iOS 10

Los van de nieuwe functies voor iPad, zal iOS 11 meerdere algemene verbeteringen bevatten.

Files
Zowel iPhone als iPad krijgen een nieuwe Files-app, te vergelijken met Finder uit macOS. Alle bestanden, of ze nu afkomstig zijn uit iCloud, Google Drive, Dropbox of andere locaties, staan nu geordend in één applicatie en zijn op al je apparaten beschikbaar.

Camera
Portret-modus kan nu gebruik maken van optische beeldstabilisatie en HDR. Ook Live Photos krijgt een update met een aantal nieuwe modi: Loop, Bounce en Long Exposure. Videos zullen vanaf nu gecodeerd worden in ‘High Efficiency Video Coding video format’, dat een betere kwaliteit levert in ruil voor minder geheugengebruik.

De camera-app krijgt nu ook een ingebouwde QR-scanner. Aan de hand van deze scanner kan je bijvoorbeeld verbinden met WiFi-netwerken, personen toevoegen aan je contacten of door bedrijven worden doorverwezen naar hun website of applicatie.

Toegangsscherm en Control Center
Het nieuwe toegangsscherm is een mix tussen lockscreen en notificatiecentrum. Je ziet notificaties op het lockscreen, ook oudere notificaties die je nog niet hebt bekeken.Ook de nieuwe Control Center heeft slechts één pagina. Hij is eindelijk aanpasbaar: je kan zelf knoppen toevoegen en verwijderen om zo productief mogelijk te kunnen werken. Wanneer je 3D-touch uitvoert op een knop krijg je extra opties.

 

Siri
Siri zal een natuurlijkere stem krijgen en heeft nu een vertaalfunctie. Deze is nog gelimiteerd tot enkele talen. Het wordt nu ook mogelijk om te typen met Siri, en Siri wordt intelligenter: het leert de gebruiker zijn gedrag in verschillende applicaties, om op deze manier betere suggesties te voorzien.

App Store
De App Store krijgt een nieuw design, en wordt interactiever. Het is gebaseerd op het design van Apple Music. Alle 32-bit applicaties zijn recent verwijderd uit de App Store, omdat ze niet meer worden ondersteund op iOS 11.

Andere noemenswaardige veranderingen

– Je kan nu je scherm opnemen via een filmpje door een knop in het vernieuwde Control Center.

– Berichten worden nu gesynchroniseerd via iCloud. Wanneer je een bericht verwijdert op bijvoorbeeld je iPad, zal dit bericht ook op alle andere apparaten worden verwijderd.

– Wanneer een iOS 11-apparaat probeert te verbinden met een WiFi-netwerk, kan een reeds verbonden iOS 11- of macOS High Sierra-apparaat het wachtwoord draadloos doorgeven.

– Wanneer je het volume wijzigt komt er geen overlay meer over het scherm waardoor een deel van het scherm niet bruikbaar was voor enkele seconden.

– Wanneer de gebruiker een schermafbeelding maakt zal een thumbnail van de schermafbeelding in de linker onderhoek van het scherm. Van hieruit kan je de screenshot snel bewerken of delen.

– Apps van derden kunnen nu de iCloud sleutelhanger gebruiken.

– Drag and Drop zal ook beschikbaar zijn voor iPhone op een gelimiteerde manier.

– ‘Do Not Disturb While Driving’ blokkeert onnodige notificaties wanneer de iPhone is verbonden met een voertuig via bluetooth. Je kan ook vermelden dat je passagier bent, zodat de functie wordt uitgeschakeld.

– Apple Maps kan je nu gebruiken om je weg te vinden in bijvoorbeeld Koopcentra of luchthavens. Dit is gelimiteerd en zal waarschijnlijk niet snel naar België komen.

Ondersteunde apparaten

iPhone 5S
iPhone 6, Plus
iPhone 6S, Plus
iPhone 7, Plus
iPad Air
iPad Air 2
iPad 2017
iPad Pro 9.7, 12.9
iPad Pro (2th) 10.5, 12.9
iPod touch 6th Generation

 

About the Author /

diego.maes@telenet.be

Student Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk. Apple-liefhebber.

Wat is jouw mening?...