Back

Augmented Reality, vanaf dit najaar op je iPhone

Twee weken geleden kon je op Apple Nieuws Vlaanderen al alles lezen over de nieuwigheden die je in september in iOS 11 mag verwachten.

iOS 11 kent heel wat grote, opvallende vernieuwingen. Maar er zijn ook heel wat nieuwigheden en verbeteringen die voorlopig wat onder de radar blijven, maar die best wel belangrijk zijn.

Zo kondigde Apple ARKit aan. ARKit is een toolkit (API) voor programmeurs, die Augmented Reality (AR) wel heel makkelijk maakt. Omdat het een API is (en dus geen app) zal je geen enkele nieuwe functie of app op je iPhone hebben zodra je iOS 11 hebt geïnstalleerd. Maar Apple heeft de vele programmeurs die programma’s in de App Store laten verschijnen een set aan gereedschappen in handen gegeven om prachtige nieuwe apps te bouwen. Er komen vanaf dit najaar dus veelbelovende AR-apps aan.

Wat is AR?

Wat is AR precies? We kennen al langer de term VR (Virtual Reality), waarbij je bv. met een speciale VR-bril enkel nog een alternatieve wereld ziet, en je daarin rondloopt en bv. een spel speelt. AR (Augmented Reality, of “Toegevoegde realiteit”) neemt een stapje terug, en gaat beelden uit de echte wereld mengen met toegevoegde computerbeelden.

Eén van de bekendste voorbeelden van AR van de afgelopen tijd is Pokémon Go. In het alombekende spel jaag je op Pokémon, en die zie je – dankzij de camera van je smartphone – verschijnen in de echte wereld. Maar Pokémon Go is geen echte AR, in die zin dat de Pokémon gewoon ergens een plaatsje op je camerabeeld innemen, en geen rekening houden met wàt er te zien is op dat beeld. Op die manier kan een Pokémon dus dwars door een muur of een tafel heen gaan.

Bij echte AR wordt het camerabeeld geanalyseerd, en wordt er rekening mee gehouden. Met ARKit wordt het papmakkelijk voor een app-ontwikkelaar om een virtueel tasje koffie op je bureau te zetten. Of een virtuele kat van je echte koffie te laten drinken. Of om een oorlog tussen 2 legers op je bed te laten uitvechten.

Showcase

De app-ontwikkelaars zijn er nu al volop mee aan de slag. De website madewitharkit.com geeft ons een voorsmaakje van wat we mogen verwachten, door je video’s te laten zien van echte apps, die de wereld behoorlijk kunnen veranderen.

We geven zelf enkele voorbeeldjes:

  • Meubels kiezen is een hele klus. Je meet je woonkamer precies op, je gaat naar de meubelwinkel, je begint te puzzelen en te denken, je koopt, en dan blijkt dat de meubels toch niet passen, of gewoon niet mooi zijn. Veel makkelijker dus als je je meubels gewoon een plekje in je living kan geven via je smartphone. Mooi? Klik en het kastje is besteld!
  • Over het meten van je living gesproken… met je iPhone heb je nu al een kompas en een waterpas op zak. Binnenkort heb je ook altijd een meetlint op zak. Kijk maar:
  • Lego bouwen in je living is leuk. Minecraft bouwen op je pc is leuk. En vanaf nu kan je de 2 combineren: Minecraft bouwen in je eigen huis!
  • Leren parkeren was nog nooit zo makkelijk. Gewoon vanuit je luie stoel. Op vanop je luie balkon.

De apps die je in de filmpjes ziet zijn nog niet verkrijgbaar. Maar het zijn wel echte, werkende apps, die vanaf dit najaar ongetwijfeld in grote getale zullen opduiken op de App Store.

Je iPhone wordt veelzijdiger dan ooit!

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Wat is jouw mening?...