Back

Apple neemt patent op toepassing voor geheime noodoproepen

Apple heeft een patent genomen op een mechanisme waarmee je stiekem nooddiensten kunt inschakelen wanneer andere manieren niet direct mogelijk zijn. Dit kan handig zijn in situaties waar je omgeving niet mag merken dat je een noodnummer inschakelt, bijvoorbeeld wanneer je overvallen wordt.

Het is al mogelijk om noodoproepen te doen zonder de iPhone te ontgrendelen, maar Apple wil nog een stap verder gaan. De nieuwe, biometrische technologie is gebaseerd op een reeks van vingerafdrukken, of op een bepaalde druk die uitgeoefend wordt op het scherm. Wanneer de juiste combinatie van triggers wordt uitgevoerd, belt het toestel automatisch de hulpdiensten.

Patent

In het patent staat vermeld dat “de gebruiker het elektronisch toestel kan programmeren om input te herkennen die ingegeven is door een bepaalde opeenvolging van vingers, bijvoorbeeld ‘pink-ringvinger-pink’, als de opdracht om een noodoproep uit te voeren.”

Wanneer je je in een noodtoestand bevindt – zoals een overval – lijkt het alsof de gebruiker zijn toestel wil ontgrendelen voor de overvaller. In werkelijkheid wordt dan een noodoproep onopgemerkt uitgevoerd. Op het scherm van de iPhone wordt niks weergeven. Bovendien kan de toepassing automatisch geluid- en videobeelden naar hulpdiensten versturen, en via het GPS-signaal de locatie van de iPhone zenden. Apple zelf heeft nog geen extra uitleg gegeven over het patent.

Het is niet zeker of Apple deze technologie ooit zal gebruiken. Het is een gewoonte van Apple om dingen te patenteren, maar vele van deze patenten worden uiteindelijk nooit gebruikt in hun producten.

112 app

Niet alleen Apple doet inspanningen om de nooddiensten makkelijker bereikbaar te maken. Ook onze federale overheid heeft gezorgd voor een betere bereikbaarheid van de nooddiensten, dankzij de 112 app.

About the Author /

diego.maes@telenet.be

Student Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk. Apple-liefhebber.

Wat is jouw mening?...