Back

Review: KlikAanKlikUit – beheer domotica op je iDevice

In het huis van de toekomst gaat alles vanzelf of dat lijkt toch zo. Lichten aan- en uitzetten met een vingerknip, dimmen op afstand, enzovoort. Elk elektrisch apparaat zal in de toekomst vanop afstand bestuurd kunnen worden. KlikAanKlikUit brengt deze toekomst nu reeds wat dichter bij huis via hun apparatuur en een app voor iPhone en iPad. Wij kregen van hen de mogelijkheid dit alles eens van dichterbij te bekijken en waren erg onder de indruk!

KlikAanKlikUit is een systeem dat je naargelang je behoeftes en budget kunt uitbreiden. Je kan heel makkelijk starten met slechts 1 zender en 1 ontvanger. Je stopt de ontvanger simpelweg in het stopcontact en sluit daarna het elektrisch apparaat aan op de ontvanger. Met de zender kan je dan vanop afstand dit toestel in- en uitschakelen.

Een set van 3 ontvangers met bijhorende zender kost slechts €29,45. Dit om aan te tonen dat KlikAanKlikUit geen duur systeem hoeft te zijn.

iPhone en iPad app

Het begint natuurlijk pas echt leuk en interessant te worden als je ook hun applicatie erbij neemt. Daarvoor heb je wel een Internet Control Station (ICS-1000) nodig. Dit toestel zorgt voor de verbinding tussen de ontvangers en de applicatie. Je sluit de ICS aan op je modem en via de internetconnectie kan je op die manier van overal ter wereld de ontvangers besturen. Waar we het daarnet hadden over de prijs moet dit misschien nu ook wel even vermeld worden. Zo heb je een ICS-1000 toestel voor €152,45, toch al meteen een hap uit je budget. Hier moet aan toegevoegd worden dat je op dat moment nog geen enkele ontvanger hebt om te gaan linken tussen je iDevice en de ICS.

De opzet van de ICS is wederom vrij simpel. Je maakt een eenmalig account aan op de applicatie die om enkele gegevens vraagt: het ICS-toestelnummer en de pin die op de ICS verschijnt wanneer je hem aansluit. Eenmaal dit is gebeurd, krijg je een korte tutorial over hoe de applicatie in zijn werk gaat.

Account aanmaken

De app onder de loep

In de app zelf heb je 5 tabbladen, namelijk ‘home’, ‘scenes’, ‘timers’, ‘verbruik’ en ‘meer’. Met het tabblad ‘meer’ kan je enkel naar de helpfunctie en de instellingen. Bij instellingen kan je bepaalde zaken aan- en uitzetten zoals het WiFi-netwerk gebruiken om je locatie te bepalen.

HomeInteressanter is het tabblad ‘home’, waar eigenlijk de meeste actie plaats vindt. Hier zet je de tutorial om in de praktijk. Je gaat ruimtes toevoegen met de + – knop in de rechterbovenhoek en binnen die ruimtes kan je wederom met de + – knop apparaten gaan toevoegen, en deze via de leermodus van de ontvanger heel makkelijk aan je toestel koppelen. Eenmaal dit achter de rug is de basis opgestart om volop gebruik te maken van de functionaliteiten van KlikAanKlikUit!

Er zijn echter nog drie andere tabbladen. Met het tabblad ‘scenes’ krijgt u de mogelijkheid om een reeks uitvoeringen te automatiseren. Zo kan je bepaalde lichtpunten in 1 keer doven of ze allemaal dimmen naar 50%. De stappen worden dan automatisch doorlopen in de volgorde die je wenst. Je moet wel rekening houden met een kleine vertraging tussen de verschillende punten. Die vertraging kan je echter zelf aanpassen naar eigen wens. Je kan ook kiezen om een scene meteen te starten, er een timer aan vast te zetten of er een bepaald tijdstip aan te geven.

Ook het tabblad ‘timers’ wijst zichzelf uit. Je kiest een bepaalde locatie of apparaat en kan hier dan een starttijd, startdatum, einddatum, een gekozen aantal dagen en zelfs een aantal maanden aan vast hangen. Heel makkelijk als je op reis bent en toch de indruk wil wekken dat het huis niet onbewoond is.

Tot slot is er nog het tabblad ‘verbruik’. Voor mensen die graag hun elektriciteitsverbruik in de gaten houden, is dit tabblad zeker leuk meegenomen. Eerlijkheidshalve moeten we eraan toevoegen dat dit voor ons nu niet echt een meerwaarde is. Dit hangt natuurlijk af van persoon tot persoon en hoe goed je je energieverbruik in de gaten wenst te houden.

Instellingen via de website

Naast het instellen van de scenes en timers via de applicatie is het ook mogelijk dit te doen via de website. Op de vorige versie van de applicatie leek het namelijk alsof de ingestelde scenes niet altijd goed werden doorgestuurd naar de server. Dit was met de website geen probleem. De ontwikkelaars van de app hebben dit met de laatste update wel goed weten op te lossen.

Installatie van de apparatuur

Iedereen kan natuurlijk wel een stekkerdoos in het stopcontact stoppen en daarna een elektrisch apparaat op aansluiten. Het wordt echter wat moeilijker als je gebruik moet of wil maken van een inbouwschakelaar. Je moet de inbouwschakelaar in het armatuur plaatsen. De wandschakelaar kan hierna vervangen worden door een KlikAanKlikUit wandschakelaar.

Nederland vs België

In Nederland bieden de mensen van KlikAanKlikUit hun apparatuur aan onder één en dezelfde naam, namelijk KlikAanKlikUit. Voor België ligt dit wat anders. Belgische gebruikers kunnen deze apparatuur aankopen bij ‘CoCo Technology‘. De app zelf blijft wel dezelfde naam behouden.

De verschillende losse schakelaars zijn verkrijgbaar tussen de €15 en €25, een set van 3 stekkerdoosschakelaars met bijhorende afstandsbediening rond de €30. Naast de schakelaars kan je ook gebruik maken van draadloze magneetcontacten en bewegingsmelders.

De applicatie zelf is gratis de downloaden in de App Store voor iPhone en HomeWizard heeft een app waarmee je op je iPad KlikAanKlikUit kan beheren.

About the Author /

euvrard.y@gmail.com

Bachelor Sportmanagement | Student Toegepaste Informatica | Voetballer | Mail: yannick@applevlaanderen.be

Wat is jouw mening?...