Back

Apple-nieuws van CES

Ondanks het feit dat Apple reeds meerdere jaren de Comsumer Electronics Show (CES) links laat liggen, speelde het toch een grote rol omdat er opnieuw meerdere leuke Apple-nieuwtjes te rapen waren. Hierbij een selectie van de interessantste nieuwigheden.

De technologiebeurs CES in Las Vegas ging door van 6 tot 9 januari 2015. Er was geen nieuwe hardware van Apple te vinden op de beurs. Diverse ontwikkelaars die accessoires en applicaties voor Apple-apparaten blijven maken waren natuurlijk wel present. Dat het nieuws in verband met de Apple Watch en een nog dunnere MacBook Air uitlekte tijdens de technologiebeurs was natuurlijk ook geen toeval.

De Apple Watch komt waarschijnlijk in maart 2015 op de markt.  Op  de beurs was het nog niet mogelijk om kennis te maken met de Apple Watch maar goedkope klonen waren er wel te bezichtigen. Eén van de alternatieven voor de Apple Watch die werd voorgesteld is de Alcatel OneTouch Watch (richtprijs: 150 dollar). Op het ronde scherm van deze smartwatch kan de gebruiker de notificaties van zijn of haar iPhone ontvangen. Daarnaast kan de muziek bediend worden en worden eventuele fitness-data geregistreerd.
Apple-Watch-logo-main1

Volgens kenners wordt 2015 het jaar van de slimme auto. Op de technologiebeurs ging er dan ook enorm veel aandacht naar zelfrijdende auto’s. Het slimme dashboard stond ook volop in the picture. Volkswagen maakte namelijk bekend dat het vanaf nu Carplay zal ondersteunen in de nieuwste modellen. Heb je geen of te weinig geld om een nieuwe wagen te kopen? Geen nood! Parrot presenteerde de RNB 6, een dashboardschermpje met touchscreen dat je zelf kan inbouwen. De RNB 6 werkt met Apple Carplay.

carplay

In Las Vegas werden er meerdere opslagschijven voor de iPhone gepresenteerd. De Seagate Wireless is een vierkant toestel dat je via usb of wifi aan je iPhone kan koppelen om bestanden te delen. Aangezien de Seagate Wireless een accu heeft die negen uur meegaat is deze harde schijf voor de iPhone dus ook ontzettend handig voor onderweg. Met de bijhorende app kun je de content van deze harde schijf draadloos naar je iPhone streamen.
De Leef iBridge biedt nog een andere oplossing. Het is een usb-stick die je onderin de iPhone steekt via de lightning-aansluiting. Deze stick krult langs de achterkant via het toestel omhoog. Daardoor zit hij dus niet heel erg in de weg tijdens het gebruik. Met de iBridge kan de gebruiker van 16GB tot 256GB aan extra geheugen aan de iPhone hangen.

seagate-wireless-1024x663
Iedereen kent ondertussen de slimme thermostaat en rookmelder Nest, die je kan besturen met je iPhone of iPad. Deze wordt steeds slimmer. Nest kondigde tijdens de technologiebeurs een hele rits namen aan van bedrijven met wie het gaat samenwerken. Zomaar eventjes 15 bedrijven gaan deel uitmaken van de Works with Nest-familie. Een goed voorbeeld is de samenwerking met Philips Hue. Als de rookmelder rook detecteert, zullen deze lampen rood gaan knipperen om de aanwezigen te waarschuwen. Een ander voorbeeld is de ondersteuning voor de slimme Kevo-sloten, zodat je deuren automatisch op slot gaan als je van huis bent. Ook het slaapsysteem van Withings en zelfs koelkasten van LG zijn aan Nest gekoppeld.

nest_thermostat_insteon-800x420
Het moto van de beurs was : alles wordt slim in 2015. Huisautomatisering HomeKit is een platform om slimme apparaten te bedienen vanop je iPad of iPhone. HomeKit is geen losse app, maar een oplossing waarmee ontwikkelaars ondersteuning in hun eigen producten en apps kunnen inbouwen. Op deze manier kan je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen. Het maakt niet uit wie de huisapparatuur heeft gefabriceerd: gebruiken ze HomeKit, dan kunnen ze allemaal met een HomeKit-ondersteunende app communiceren. Daarmee lost Apple een praktisch probleem van slimme apparaten op. Voor de komst van HomeKit werd ieder apparaat vanuit een eigen app bediend, waardoor ze moeilijk met elkaar konden samenwerken. Meerdere fabrikanten hebben al ondersteuning voor HomeKit toegezegd : Texas Instruments, Osram, Chamberlain, Marvell, Honeywell, Haier, Philips, Withings, Somfy, Homewizard, …

Homekit2

About the Author /

luc.aud@pandora.be

Ik ben bezeten door alles wat met ICT en multimedia te maken heeft. Apple-producten liggen bij mij in de bovenste schuif vanwege hun degelijkheid en betrouwbaarheid.

Wat is jouw mening?...