Back

Apple neemt patent op geavanceerde eye-tracking besturing voor Mac en iOS

Dinsdag heeft Apple een patent verkregen, dat het bedrijf al in april 2012 ingediend had, voor een geavanceerde eye-tracking technologie die gebruikers toelaat apparaten met hun ogen te bedienen. Dit kan in de toekomst gebruikt worden in Macs, iPhones, iPads en misschien zelf in de Apple TV.

Patent Eye Gaze Tracking 1
Het patent beschrijft dat toekomstige Macs, iPhones en iPads over deze cameratechnologie zouden kunnen beschikken. Hierbij worden de oogbewegingen van de gebruiker omgezet in een gepaste reactie op het scherm, verder zou de gepatenteerde technologie komaf maken met de problemen die voortkomen uit het Troxler effect: wanneer een persoon zijn zicht fixeert op een vast punt en omliggende onveranderlijke en herhalende stimulansen vervagen.

Patent Eye Gaze Tracking 3

Eye-tracking technologie bestaat al langer maar het patent dekt methoden uitgevonden door David Julian. Deze methoden zorgen ervoor dat de gebruiker de cursor of andere indicator niet uit het zicht verliest wanneer hij zijn apparaat bedient met oogbewegingen. De toekomstige Apple producten kunnen dus met deze camera technologie uitgerust worden.

Patent Eye Gaze Tracking 2

De technologie probeert het Troxler effect tegen te gaan, dit is een optische illusie, en een vrij uniek probleem bij eye-tracking systemen, dat nabijgelegen voorwerpen doet verdwijnen wanneer iemand zijn zicht focust op een bepaald punt van een scherm. Dit geeft dus een probleem bij netvlies tracerende technologie, die normaal gesproken vereist dat de gebruiker zijn zicht concentreert op verschillende delen van het scherm.

Apple is van plan het Troxler effect tegen te gaan met een systeem dat bepaald wanneer er kans is op het vervagen van de gebruiker zijn waarneming door het detecteren van de tijd die verstrijkt tussen het knipperen, de oogbewegingen en een combinatie van de twee. Door het berekenen van de tijd tussen de oogbewegingen en het knipperen kan het systeem een gepaste actie nemen voordat het Troxler effect van start gaat.

Een andere methode gebruikt infrarood sensoren die detecteren of de gebruiker met zijn ogen knippert, en verplaats hierop de cursor. Ook beschrijft het patent een methode waarbij de afstand tussen de gebruiker en het scherm en de kijkhoek van de gebruiker op het scherm constant gemeten wordt.

Apple geeft verder nog een reeks voorbeelden hoe de technologie gebruikt kan worden in zowel Macs en iOS apparaten, maar Apple’s “gaze-tracking” zou vooral een ideale methode zijn voor het bedienen van een Apple TV die klaar staat voor zijn lang verdiende refresh. Als de eye-tracking technologie samen met voice control, voor selecties en het oproepen van menu’s, geïntegreerd wordt in de nieuwe Apple TV zou dat betekenen dat de bediening hiervan volledig handsfree kan gebeuren. In april vorig jaar waren er al geruchten dat “motion control’ een grote rol zou spelen in de nieuwe generatie Apple TV hardware wat sterk aangewakkerd werd wanneer Apple het 3D scanningsbedrijf PrimeSense opkocht.

 

About the Author /

jan_vervloet@me.com

18, from the middle of nowhere, al vele jaren steevast geïnteresseerd in technologie. "If you can't love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?" -Ru

Wat is jouw mening?...