Apple Nieuws Vlaanderen

Home iOS Locatie delen met iOS 8

Ben je bereid om permanent je locatie te delen met iedereen of geef je er de voorkeur aan om zelf te bepalen waar, wanneer en met wie je deze informatie wil delen? iOS 8 biedt een aantal nieuwe mogelijkheden die ongetwijfeld interessant zijn.

Elke methode om je locatie te delen geeft je als gebruiker de mogelijkheid om de locatie tijdelijk niet te delen, om te stoppen met delen voor bepaalde personen of om een tijdslimiet in te stellen waarbinnen deze informatie gedeeld wordt.

De controle over deze instellingen kan de kritische gebruiker gerust stellen als het gaat over de privacy. Apple antwoordt met deze opties op de zorgen en de ongemakken van sommige gebruikers. In deze bijdrage ga ik verder in op 4 manieren om je locatie te delen in iOS 8.

IMG_0196
Wanneer de globale iOS 8 “Deel mijn locatie” optie geactiveerd is (Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Deel mijn locatie of Instellingen > iCloud > Deel mijn locatie), kan iedereen die je toelating hebt gegeven zien waar je bent.

De “Deel mijn locatie” optie in Instellingen laat je toe om personen te verwijderen die je kunnen volgen, door hun naam aan te klikken en te selecteren “Stop delen mijn locatie”.
Je kan ook het apparaat kiezen waarmee je je locatie wenst te delen. Hierbij kan je selecteren uit alle apparaten die ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. De gebruiker kan dit instellen via “Deel mijn locatie > Van” of via de app “Zoek mijn vrienden” zoals verder beschreven. Dit is handig wanneer je beschikt over een iPad of iPhone en om één of andere reden één van deze toestellen moet afzetten.

Zoek mijn vrienden (Find my Friends)

De app “Zoek mijn vrienden” werd geïntroduceerd eind 2011 en is de oudste methode om de locatie te delen.

De bedoeling is dat je kennissen, met wie je je locatie wil delen, kan toevoegen of verwijderen. In de app kan je 50 personen toevoegen waarmee je je locatie wil delen en je kan de locatie van 50 personen, die niet noodzakelijk dezelfde personen zijn waarmee jij je locatie deelt, zien. Je kan vrienden uitnodigen en vrienden kunnen jou uitnodigen. Inkomende verzoeken kan je uitschakelen via de instelling “Sta vriendverzoeken toe”.
Zoekmijnvrienden-01
Je kan een lijst van mensen samenstellen die een bericht krijgen over je locatie. Hierbij kan je kiezen voor “Nu” (je huidige locatie), “Als ik vertrek …” of “Als ik aankom …”. Deze berichten worden éénmalig verstuurd of bij elke wijziging. Om te vermijden dat er een hele reeks berichten verstuurd worden, kan je de diameter van het geofence-cirkel (oranje) vergroten.

Wanneer jouw kinderen beschikken over een iPhone, kan deze toepassing je helpen om te weten wanneer ze aankomen of vertrekken bij een bepaalde locatie (school, thuis, …). Dit kan zorgen voor een grotere gemoedsrust. Je kan in je contactlijst ook contactpersonen aanklikken en selecteren “Verwittig mij” waarna je kan kiezen om verwittigd te worden als de betrokken persoon aankomt of vertrekt bij een bepaalde locatie. Deze mogelijkheid bestaat alleen voor personen die hun locatie met jou delen.

 

Delen met gezin (Family Sharing)

Delen met gezin is handig als je je familieleden wil laten weten waar je bent.

Delen met gezin is een intiemere manier om up-to-date informatie over je locaties te delen met de personen die je betrouwt met jouw iTunes-aankopen.
Met de optie, die werkt in iOS 8 and OS X Yosemite, kan de gebruiker met maximaal 6 personen aankopen in iTunes, iBooks en de App Store delen. Let op : dit geldt niet voor alle in-app aankopen. Hiermee deel je ook informatie via “Zoek mijn vrienden” en “Vind mijn iPhone/iPad”.

 

h34pwvtkfp26gmtoBinnen deze functie kan elke uitgenodigde kiezen of zijn/haar locatie al dan niet getraceerd mag worden. Kiezen voor “Nu niet” stelt deze beslissing uit. Later kan deze beslissing aangepast worden.

“Delen met gezin” werd door Apple zo geconfigureerd dat het beschikbaar is als een speciale groep binnen “Zoek mijn vrienden”. De gebruiker kan “Zoek mijn vrienden” gebruiken om gezinsleden te zien, en deze gezinsleden worden opgelijst onder de groep Gezin in de “Deel mijn locatie” optie in Instellingen. Net zoals bij “Zoek mijn vrienden” kan je het delen van de locatie uitschakelen of deze optie voor individuele personen uitschakelen.
Wanneer je een gezinslid verwijdert, kan je dit gezinslid later opnieuw uitnodigen en hij/zij kan bevestigen dat hij/zij jouw positie wil volgen.
Gezinsleden kunnen ook “Vind mijn iPhone” gebruiken zolang het delen geactiveerd is. Zo kunnen alle apparaten getraceerd worden die geassocieerd zijn met eenzelfde iCloud-account en waarbij het delen van locatie geactiveerd is. Op het moment dat op een apparaat het delen van locatie gedesactiveerd is, blijft de status van het apparaat (online of offline) zichtbaar en kan de gebruiker door het apparaat een geluidssignaal te laten afspelen het apparaat eventueel localiseren. Met het Apple ID kan het apparaat ook in Lost Modus geplaatst worden.

 

Berichten (iMessage)

Een interesante mogelijkheid is het in tijd beperkte delen van jouw locatie met één of meer personen.

foto-1-270x1921Apple heeft met iOS 8 ongetwijfeld een aantal mensen verrast door de groep waarmee tijdelijk locaties konden gedeeld worden te verplaatsen van “Zoek mijn vrienden” naar “Berichten”.

Bij elke individuele persoon of bij elke groep binnen “Berichten”, krijg je toegang tot de opties voor het delen van locaties door de Details-knop (rechts van uw contactpersoon of groep) aan te tikken.
Je kan tikken op “Stuur mijn huidige locatie” om een kaartje waarop je locatie gemarkeerd is te sturen. Wanneer de ontvanger tikt op dit kaartje in “Berichten”, dan wordt er een kaart geopend binnen de applicatie. Onderaan dit kaartje kan je kiezen voor een routebeschrijving naar de locatie.

Voor nieuwe individuele contactpersonen of nieuwe groepen kan de gebruiker klikken op Deel mijn locatie en kiezen tussen deel één uur, delen tot vannacht of deel voor altijd.
Volgens Apple kan je tot 50 tijdelijke groepen met maximaal 50 mensen in elke groep aanmaken.

 

Kaarten (Maps)

iOS-8-Apple-Maps-bedrijf
De laatste mogelijkheid om je locatie te delen is de eenvoudigste. In plaats van dynamische locatiegegevens te zenden, kan je een kaartgedeelte uit de applicatie Kaarten delen. Wanneer je klikt op de kaart verschijnt er “Locatie van …”. Wanneer je hierop tikt, kan je kiezen op welke manier je je locatie wenst te delen.

Wanneer je zendt via Berichten zal het verzonden kaartgedeelte op precies dezelfde manier gebruikt kunnen worden alsof het verzonden is met de optie “Stuur mijn huidige locatie” rechtstreeks vanuit Berichten.

Niemand wil altijd en overal gevolgd kunnen worden. We hebben allen recht op een stukje anonimiteit. Tegenwoordig ondervinden we regelmatig dat onze privacy soms bedreigd wordt. Daarom kan ik me best voorstellen dat velen ervoor opteren om hun locatie nooit te delen. Maar anderzijds mogen we ook de ogen niet sluiten voor de positieve kanten van deze mogelijkheden. Weten dat jij of je geliefden gevonden kunnen worden dankzij het delen van de locatie kan in bepaalde gevallen zeker zorgen voor gemoedsrust en misschien zelfs het verschil maken tussen leven en door … Maar we moeten allemaal verstandig omgaan met het delen van onze locatie.

Wat is jouw mening?...