Back

Samsung moet Apple 119 miljoen dollar na inbreuk op 2 patenten

Na drie volle dagen van deliberaties heeft een jury in Californië beslist dat Samsung 2 patenten geschonden heeft van Apple, en 1 schade heeft toegebracht. Hierbij krijgen ze een boete opgelegd van 119 625 000 dollar opgelegd. De jury besliste echter ook dat Apple in fout ging bij 1 van Samsung’s patenten en dat ook zij een boete van 158 400 dollar dienen te betalen aan hun grootste concurrent.

De jury verklaarde hun beslissing en gaf hierin aan dat Samsung het 647ste en 721ste patent had geschonden. Deze patenten gaan over het omzetten van adressen en telefoonnummers in urls en het ‘slide-to-unlock’ patent. Apple schond dan weer het patent over een foto- en videodienst.

Kleine bedragen

Beide boetes mogen aanzien worden als relatief klein, vooral gezien de gevraagde bedragen van zowel Apple als Samsung. Apple wou 2,2 miljard dollar en hiermee eiste het een vergoeding voor de schending van 5 patenten met 10 toestellen. Samsung counterde door 9 iDevices in vraag te stellen en eiste hiervoor 6,2 miljoen dollar.

Apple reageerde opgelucht op de uitspraak van de jury:

“We are grateful to the jury and the court for their service. Today’s ruling reinforces what courts around the world have already found: that Samsung willfully stole our ideas and copied our products. We are fighting to defend the hard work that goes into beloved products like the iPhone, which our employees devote their lives to designing and delivering for our customers.”

Samsung vond het ongepast nu reeds te reageren op de uitspraak. Zolang de jury nog in overleg is, is dit niet aan de orde. Ook Google behoudt zich vooralsnog van commentaar. Google was in deze rechtszaak geen betrokken partij, maar getuigde voor Samsung in verband met het patent dat gaat over universele zoekopdrachten.

Samsung Europese Commissie 3G patenten

Beiden kregen niet volledig gelijk

Geen van beide bedrijven kreeg dus volledig gelijk in deze rechtszaak. Zo gaf de rechtbank Apple gelijk wat ‘slide to unlock’ betreft voor de modellen Admire, Galaxy Nexus en Stratosphere, maar ging niet mee in het verhaal voor de Galaxy S2, Galaxy S2 Epic 4G Touch en S2 Skyrocket. Apple kreeg wel gelijk in het “quick links” verhaal. De jury gaf Samsung een boete van 52 444 721 dollar voor het overtreden van slechts 1 patent op de Galaxy S3.

Zowel de iPhone 4, 4s, 5 en de 4de en 5de generatie iPod touch schonden het galerij patent, maar werden dan weer ‘vrijgesproken’ voor het patent over videocompressie. Het grote bedrag dat Samsung eiste ging voornamelijk over dit patent. Vandaar dus ook het relatief kleine bedrag dat Apple moet betalen aan Samsung.

Niet de eerste en al zeker niet de laatste

Dit is zeker niet de eerste rechtszaak tussen beide rivalen en het zal hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste zijn! In 2012 was er al een eerste die Samsung beschuldigde van het namaken van de iPhone en iPad. De jury gaf Apple hier gelijk in en gaf Samsung een boete van 1,05 miljard dollar. Later werd dit herleid naar 939,8 miljoen dollar toen de rechter enkele fouten zag in de berekening van de boete door de jury. Hierna volgende nog een rechtszaak voor reeds nieuwere toestellen van Samsung die dezelfde feiten zouden hebben gepleegd.

De juryleden hebben tijdens deze rechtszaak 245 vragen moeten beantwoorden op het verdictformulier dat maar liefst 12 bladzijden bedroeg. Sommige van deze vragen waren simpele ‘ja/nee’ vragen, andere vroegen dan weer berekeningen op basis van wat werd gevraagd door de aanklager.

Nu er reeds een uitspraak werd gedaan, is dit nog niet einde verhaal. De juryleden komen volgende week weer samen om de schade op te meten voor de Galaxy S2. Dit kan het totaal bedrag voor Samsung toch nog wat verminderen. Zelfs na deze herberekening is het nog niet gedaan. Zeven maanden na de eerste rechtszaak besliste rechter Koh namelijk om nog eens 450,5 miljoen dollar van de oorspronkelijke 1,05 miljard dollar te knagen en gaf de opdracht een nieuwe berekening te maken. Na weken werd het uiteindelijke boetebedrag dan toch vastgelegd.

Zoals hierboven reeds gezegd zal het hierbij zeker niet blijven. Zowel Apple als Samsung zullen hun rivaal blijven uitdagen. Gerechtelijke vervolgingen horen hier zeker bij om hun gelijk te halen en het vuur aan de schenen te blijven leggen. Ook Google begint mee te gaan in deze dans, zoals we reeds zagen in het verhaal met de beloning voor ontwikkelaars van applicaties.

About the Author /

euvrard.y@gmail.com

Bachelor Sportmanagement | Student Toegepaste Informatica | Voetballer | Mail: yannick@applevlaanderen.be

Wat is jouw mening?...