Back

Apple van plan om split-screen naar iPad te brengen in iOS 8

Volgens bronnen met kennis van zaken is de kans groot dat Apple multitasking via split-screen in iOS 8 naar de iPad brengt. Dit zou een nieuwe boost zijn voor de populaire tablet. Op deze manier zou je dus zonder problemen twee applicaties tegelijk op je scherm kunnen toveren zoals je dat op een Mac of pc ook kan. Tot nu toe is het enkel mogelijk om een app – zowel ontwikkeld door Apple zelf als door andere ontwikkelaars – individueel op het volledige scherm te gebruiken.

De mogelijkheid om op een tablet meerdere applicaties tegelijk te gebruiken brengt ons bij een andere speler. De ‘Surface’ lijn van Microsoft heeft een populaire ‘snap’ functie waarmee de gebruiker verschillende apps simultaan op het scherm kan gebruiken. Deze functie is vooral populair bij bedrijven en in omgevingen waar gebruikers verschillende taken moeten uitvoeren op hetzelfde moment.

Microsoft heeft zelfs een advertentie uitgebracht die de multitasking functies van hun Surface vergelijkt met die van de iPad:


De functie heeft voor de Surface de deur geopend om nog meer als een vervanging van de traditionele laptop aanzien te worden. Als Apple deze technologie ook zal gebruiken voor de iPad, dan zet het bedrijf een logische stap in hun visie wat betreft de toekomst van mobiel computergebruik.

Naast het feit dat de functie gebruikt zal worden om applicaties naast elkaar op de iPad te laten draaien, is het eerder ontwikkeld om verschillende toepassingen beter met elkaar te laten communiceren, aldus diezelfde bronnen. Een gebruiker zal bijvoorbeeld in staat zijn om inhoud zoals tekst, video’s of afbeeldingen van de éne naar de andere app te slepen. Apple zou ook bezig zijn om ontwikkelaars in de toekomst de kans te geven hun applicaties te ontwerpen zodat deze met elkaar kunnen samenwerken. Deze functionaliteit kan betekenen dat het bedrijf klaar is om ‘XPC’ ondersteuning (verbeterde inter-app communicatie) te integreren in iOS, wat wil zeggen dat ontwikkelaars App Store apps kunnen ontwerpen die inhoud onderling kunnen delen.

iPad-fans vragen al jaren naar een functie om via split-screen te kunnen multitasken. Sommige ontwikkelaars hebben dan ook in onofficiële tweaks en video’s zo’n gebruikersinterfaces voorgesteld als voorbeeld hoe zij willen dat deze functie werkt. Geruchten gaan dat deze functie ontworpen wordt met het 9,7-inch iPad scherm in het achterhoofd. Het is dan ook onduidelijk of deze manier van werken mogelijk zal zijn op het kleinere scherm van de iPad mini. Ook wordt er beweerd dat de functie enkel te gebruiken is in landschap-modus. Deze feature kan ook de sleutel zijn naar een nog grotere iPad, die Apple ontwikkelt voor een lancering later dit jaar of in 2015.


Naast de multitasking-aanpassingen voor Apple’s tablet, wordt er gezegd dat iOS 8 een grote waaier aan nieuwe functies zal omvatten. Het bedrijf werkt aan een ‘Healthbook’ applicatie voor de iPhone die verbinding zou kunnen maken met medische- en fitnessapparaten, alsook apps om interessante informatie – zoals bloedgegevens, calorie-inname, slaap cycli en gewichtsveranderingen – op te volgen. Apple investeert ook in de verbetering van iCloud en iOS applicaties, evenals een routeplanner voor openbaar vervoer in de Kaarten-app. Volgens meerdere bronnen kunnen al deze functies echter nog uitgesteld worden naar iOS 8.1 of zelfs geannuleerd worden.

Naast deze enkele vernoemde nieuwe toepassingen focust Apple in iOS 8 vooral op snelheid en prestatieverbeteringen, alsook op het optimaliseren van de gebruikersomgeving. Zo verklaarde een bron dat deze nieuwe iOS gezien moet worden net zoals Mavericks als update voor OS X, dus een update met een aantal verfijningen, een paar nieuwe apps en nieuwe manieren van omgaan met taken. iOS 8 zal – net zoals een nieuwe versie van het Mac besturingssysteem – officieel voorgesteld worden op de keynote van 2 juni.

About the Author /

nick.segers@live.be

ICT'er · webmaster <a href="http://www.dyonisos.be">dyonisos.be</a> · author · girlfriend · explorer · photographer · metalhead · Apple addict  · gamer · e-mail: <a href="mailto:nick@applevlaanderen.be">nick@applevlaanderen.be</a>

Wat is jouw mening?...