Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apps Review: Animoto Video Maker

Vandaag nemen we een kijkje in Animoto Video Maker. Deze zet foto’s en video’s van je iOS-device om in een slideshow met een zelfgekozen thema en achtergrondmuziek. De app is beschikbaar voor zowel iPad als iPhone en is gratis te downloaden. De mogelijkheden zijn bij de gratis versie eerder gelimiteerd, en om ten volle gebruik te maken van de functionaliteiten van deze app is een abonnement vereist van €4,49 per maand of €26,99 per jaar. De app bestaat al sinds 2009 en vierde onlangs zijn 10 miljoenste gebruiker door een grote update uit te brengen.

Design

Het design van deze app is zeer goed gedaan. De interface ziet er strak uit en de thema’s die je aan je diashow kan toevoegen zijn prettig om naar te kijken. Ook wanneer je de app voor het eerst opent en er een voorbeeldvideo begint te spelen met een aangenaam deuntje, krijg je meteen zin om met de app aan de slag te gaan. Het geeft een fris gevoel aan de videomaker.

Gebruiksvriendelijkheid

De app is over het algemeen gebruiksvriendelijk. Functies zijn makkelijk te vinden en alles wijst zichzelf zowat uit eens je begint aan je slideshow. Je kan foto’s en video’s selecteren van op je iOS-device (met een maximum van 12 in de gratis versie). Daarbij kan je een passend thema en deuntje toevoegen. Ook deze laatste twee zaken zijn gelimiteerd en je zal dus een Pro-account nodig hebben om deze functionaliteiten ten volle te benutten.

Toch vielen enkele zaken van de gebruikersinterface tegen. Zo zie je enkel de miniaturen van de foto’s die je kan selecteren en moet je telkens een foto aanraken om die te vergroten. Maar het is niet mogelijk om door alle foto’s in ware grootte te bladeren.

Functionaliteit

In de gratis versie ben je enorm beperkt in het creëren en personaliseren van je slideshow. Je kan tekst toevoegen aan je afbeeldingen en titels maken, maar de variëteit aan beschikbare muziekjes en thema’s is niet optimaal in deze versie. Ook de limiet van 12 foto’s in een filmpje indien je de gratis versie hebt, is enorm weinig. Je bent dus eigenlijk wel verplicht om een Pro-account te nemen, daarbij zijn de mogelijkheden veel uitgebreider.

Ook is het in de gratis versie niet mogelijk om een video op te slaan op je iDevice. Wat wel mogelijk is, is het delen van je video. Zo is het enorm gemakkelijk en intuïtief om je slideshow te sharen via e-mail, Twitter, Facebook of elk ander sociaal platform dat je wil gebruiken. Daarenboven is ook een desktopversie van Animoto beschikbaar en kan je op Animoto’s website je video’s beheren en bekijken.

Een leuk voordeel is het feit dat Animoto je video’s opslaat in de cloud zodat die makkelijk overal kunnen bekeken worden. Natuurlijk is een internetconnectie bij deze app dus aan te raden. Langs de andere kant vinden sommige mensen het misschien onnodig om hun video in de cloud te hebben. Uiteindelijk plaats je zo jouw foto’s op de servers van Animoto. Ookal wil je een video enkel op je iDevice opslaan, je ontsnapt niet aan de cloud. Dit is dus wel een nadeel voor mensen die hun privacy enorm waarderen.

Prijs/kwaliteit

Hier is waar het schoentje wringt. Je start met een gratis account, wat handig is, maar je zit daarmee al heel snel vast in één van de restricties van deze versie. De Plus-versie van de app geeft je een veel groter aantal mogelijkheden. Zo kun je tot wel 300 foto’s toevoegen in een slideshow in plaats van de beperkte 12 in de gratis versie. Ook zijn er meer thema’s en achtergrondmelodietjes mogelijk. Ook het feit dat alle muziekjes in de app royalty-free zijn, is een leuke extra zodat je video’s kan distribueren zonder rekening te moeten houden met auteursrechten.

Het is dus wel verdedigbaar dat gebruikers voor deze Pro-verise moeten betalen. Toch is een maandelijks of jaarlijks hernieuwend abonnement iets te veel van het goede. Uiteindelijk maakt deze app voor jou mooie slideshows/video’s, maar dat praat de prijs zeker nog niet goed. Wij waren meer tevreden geweest met een eenmalige prijs waarmee je alle functies verkrijgt.

 

De app voor iPhone en iPad is gratis te verkrijgen in de App Store en vereist iOS 7.0 of later.

Wat is jouw mening?...