Back

Apple koopt BookLamp, het “Pandora voor boeken”

Apple maakte deze week bekend dat het, in april van dit jaar, het bedrijfje BookLamp heeft overgenomen. De dienst zorgt voor een optimale persoonlijke aanbevelingsdienst voor boeken. Apple zou de algoritmes die het bedrijf gebruikt zo mooi kunnen toepassen in haar eigen iBooks Store, om de concurrentie met Amazon te blijven aangaan.

BookLamp was gekend voor zijn “Book Genome” project, een systeem dat de inhoud van boeken onderzoekt door het analyseren van de tekst. Zo kan het via algoritmes beslissen wat de verschillende thema’s van het boek zijn en op basis van een aantal variabelen gelijkaardige verhalen aanbieden. Zo kunnen lezers gemakkelijk boeken vinden op basis van eerder gelezen boeken.

Een voorbeeld van hoe de dienst werkt, wordt aangetoond aan de hand van het boek “The Da Vinci Code”. Daarbij verdeelt de zoekmachine het boek in 18.6% Religie, 9.4% Politie & Moord Onderzoek, 8.2% Kunst en 6.7% Geheime Gemeenschappen. Gebaseerd op die data kan BookLamp gemakkelijk gelijkaardige boeken voorstellen aan een lezer.

Analyse van The Da Vinci Code

In april meldde BookLamp al dat het zou sluiten, met verontwaardiging van vele gebruikers tot gevolg. Nu blijkt Apple’s overname de reden daarvoor te zijn. Volgens speculaties zouden BookLamp en Apple aan de onderhandeltafel gezeten hebben met de bedoeling om een dichtere samenwerking te verkrijgen. Maar wat Apple eigenlijk wou verzekeren, was dat het werk van BookLamp enkel voor hen werd gedaan. Daardoor zag Apple een overname als de beste optie.

De technologie die BookLamp bezit, kan perfect gebruikt worden in Apple’s iBooks Store. Ook zou deze dienst een tegenhanger creëren voor Amazon X-Ray, die gelijkaardige functies biedt. Ook zorgde BookLamp voor analyses over de inhoud van boeken, die het dan verkocht aan verkopers van e-boeken zoals Apple en Amazon. Dankzij de overname zal deze informatie integraal naar Apple gaan. De exacte som die Apple heeft betaald voor de overname werd niet bekendgemaakt, maar die zou volgens speculaties ergens tussen de 10 en 15 miljoen Amerikaanse dollar liggen.

About the Author /

glen.b@hotmail.be

 fanboy - game designer - music lover - reddit addict

Wat is jouw mening?...