Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apps PhotoSweeper 2.0.0

Apple Nieuws Vlaanderen kreeg de kans om de recentste versie van PhotoSweeper te testen. Ontwikkelaar Overmacs Team bracht enkele dagen geleden versie 2.0.0 uit van deze applicatie, die kan gebruikt worden om uw foto-bestanden te filteren door dubbele of sterkgelijkende foto’s te markeren of foto’s te groeperen die binnen een bepaalde tijdsspanne zijn genomen.

Na het opstarten kom je in een gebruiksvriendelijke interface. Aan de hand van de tips krijg je snel een zicht op de mogelijkheden van deze software. Superhandig is dat je de app kan gebruiken met foto’s van iPhoto, Aperture en Adobe Lightroom. Vanzelfsprekend kan je ook werken met foto’s op je harddisk of op een memory-stick.

40634_scr_uc1

Identieke foto’s of sterkgelijkende foto’s zoeken

Met “drag and drop” kan je foto’s van je harde schijf naar de interface van PhotoSweeper slepen. Je kan ook foto’s van een iPhoto-bibliotheek toevoegen door te klikken op “Media Browser”. Vervolgens kan je foto’s selecteren en vergelijken. Wanneer je klikt op de knop “Compare”, krijg je de keuze uit 3 mogelijkheden : Duplicate Files, Similar Photos en Series of Shots. In de modus “Similar Shots” kan je de instellingen “Time Gab” en “Matching Level” aanpassen naar jouw behoeften. Door te klikken op “Start” begint de PhotoSweeper de geselecteerde foto’s te vergelijken en te groeperen volgens overeenkomsten. Ik nam de proef op de som met een zestal groepsfoto’s die ik recent genomen heb en was zeer tevreden over het resultaat. Afhankelijk van de instelling van het “Matching Level” worden de foto’s netjes gegroepeerd in 2 groepen.

photosweeper2-02

Bekijken van de resultaten

De resultaten kan je bekijken op deze verschillende manieren :

  • “One by one” : je bekijkt foto per foto in een groot formaat.
  • “Face-to-face” : twee foto’s uit eenzelfde groep worden naast elkaar getoond met meer details zoals de gelijkenis tussen de 2 foto’s uitgedrukt in percent, de locatie van de foto, datum en uur van opname, …
  • “All-in-One” : alle foto’s van eenzelfde groep worden tegelijkertijd getoond.

Screen-Shot-2015-02-07-at-2.08.33-PM

Auto Mark

Je kan individuele foto’s markeren om achteraf te verwijderen. Maar je kan ook de “Auto Mark” functie gebruiken. Auto Mark zal in elke groep alle foto’s met uitzondering van één foto markeren. Hierbij houdt PhotoSweeper rekening met de instellingen die de gebruiker heeft vastgelegd bij de voorkeuren.

PhotoSweeper-Auto-Mark-Option

Advances features

PhotoSweeper beschikt ook over een aantal bijkomende mogelijkheden. Zo kan je met deze app foto’s herbenoemen terwijl ze verplaatst of gekopieerd worden. Hiervoor kies in het menu File voor “Move to Folder and Rename” of “Copy to Folder and Rename”.

Een andere interessante mogelijkheid is dat je foto’s kan blokkeren waardoor ze wel kunnen gebruikt worden om te vergelijken maar niet verwijderd kunnen worden. Hiervoor kies je in het menu Photos voor “Lock”.

Besluit

Voor Mac-eigenaars die veel foto’s maken, is PhotoSweeper ongetwijfeld een heel handig en misschien wel onmisbaar programma. Het werkt snel en is zeer gebruiksvriendelijk.

Versie 2.0.0 kost in de Mac App Store 9,99 euro. PhotoSweeper 2.0.0 draait op besturingssysteem OS X 10.9 of hoger en vraagt een 64-bit processor.

Wat is jouw mening?...