Back

Apple bouwt groene datacenters in Europa

Gisteren heeft Apple in een persbericht bekendgemaakt dat het bedrijf plannen heeft om 1,7 miljard euro te investeren in de bouw van 2 nieuwe datacenters in Europa, die volledig gevoed zullen worden met hernieuwbare energie. Deze groene datacenters zullen gebouwd worden in het Ierse graafschap Galway en in het Deense Jutland. Vanuit deze datacenters zullen de bekende Apple-diensten zoals de iTunes store, de App Store, iMessage, Maps en Siri geleverd worden aan de Europese klanten.

3020550-poster-p-1-tim-cook-calls-out-blogger-apple-eventTim Cook, de CEO van Apple, meldt dat Apple heel blij is met de nog steeds heel goede resultaten die in Europa behaald worden. Tegelijkertijd geeft Cook aan heel fier te zijn dat de investering in de datacenters ten goede zal komen aan alle Europese klanten. Nog volgens Cook wordt dit project het grootste project dat Apple ooit heeft gerealiseerd in Europa en zullen er ter plaatse dankzij de uitbreiding van de activiteiten honderden banen gecreëerd worden.

Apple creëert werkgelegenheid

Apple creëert in Europa ongeveer 672000 banen. 80 % van deze banen hebben rechtstreeks te maken met de ontwikkeling van iOS-apps. Sinds de App Store in 2008 gelanceerd werd, hebben de Europese ontwikkelaars al meer dan 6,6 miljard euro verdiend aan de verkoop van apps en de aankopen vanuit apps.

Apple zelf heeft verspreid over Europa momenteel 18300 mensen in dienst en slaagde erin om alleen al in 2014 meer dan 2000 nieuwe banen te creëren. Vorig jaar heeft Apple meer dan 7,8 miljard euro betaald aan Europese bedrijven voor hun aandeel in de productie van Apple producten.

100 % groene energie

De nieuw te bouwen datacenters zullen net als alle andere datacenters van Apple voor 100 % draaien op groene, hernieuwbare energie. Apple is ook van plan om samen met andere lokale bedrijven andere projecten voor hernieuwbare energie op te starten. Met het oog op de energiebehoefte van de toekomst zullen initiatieven op het gebied van windenergie en andere vormen van groene energie opgestart worden. Dankzij deze plannen worden de twee nieuwe datacenters de meest groene datacenters van Apple.

imageLisa Jackson, vice-president Environmental Initiatives Apple, verklaart : “We geloven dat we de wereld een stukje beter kunnen maken door te innoveren, en dat dit het juiste moment is om de klimaatverandering aan te pakken. We vinden het fantastisch om te investeren in een vorm van energieopwekking die de grote hoeveelheid wind in Ierland en Denemarken optimaal benut, en zijn blij dat we op die manier de ontwikkeling van groene projecten in beide landen een impuls kunnen geven. Onze activiteiten om verantwoord met  het milieu om te gaan, komen zowel de aarde als onze eigen activiteiten als de Europese economie ten goede.”

De nieuwe datacenters

ThorDataCenter03Beide nieuwe datacenters, elk goed voor een oppervlakte van ongeveer 165000 vierkante meter, worden waarschijnlijk in 2017 in bedrijf genomen. Het Ierse datacenter komt op een grond, die momenteel gebruikt wordt voor het kweken van uitheemse boomsoorten. Om de verdwenen bomen te compenseren zal Apple inheemse bomen planten in Derrydonnell Forest. Bij het datacenter in het Ierse Atherny voorziet Apple een educatieve buitenruimte voor de scholen uit de omgeving en een wandelroute. Het Deense datacenter komt onmiddellijk naast een ondergrondse centrale waardoor extra generatoren overbodig zijn. De vrijgekomen warmte van de apparatuur in het datacenter zal opgevangen worden en afgeleid worden naar het stadsverwarmingssysteem van Viborg en zo gebruikt worden om de huizen in de buurt te verwarmen.

About the Author /

luc.aud@pandora.be

Ik ben bezeten door alles wat met ICT en multimedia te maken heeft. Apple-producten liggen bij mij in de bovenste schuif vanwege hun degelijkheid en betrouwbaarheid.

Wat is jouw mening?...