Back

Vijf redenen waarom Apple Faceshift heeft overgenomen

Apple heeft het Zwitserse bedrijf Faceshift overgenomen, een bedrijf dat zich specialiseert in de motion capture-technologie. Een techniek die gezichtsuitdrukkingen kan overzetten naar een real-time animatie. Maar wat is Apple daar mee van plan? 

Apple heeft zijn zijn zoveelste start-up bedrijf overgenomen, deze keer gaat het over het Zwitserse bedrijf Faceshift. De overname werd door Apple bevestigd tegenover TechCrunch. Details rond de deal, zoals de plannen en het betaalde bedrag zijn niet bekend. Wel weten we dat een deel van het personeel van Faceshift nu vanuit Europa voor Apple werkt. Apple neemt wel vaker kleinere bedrijven over, soms is het hen te doen om de talentvolle ingenieurs die er werken, in andere gevallen om de technologie en patenten.

Faceshift en zijn technologie

Faceshift is gespecialiseerd in motion capture, de technologie is onder meer gebruikt voor verschillende personages in de nieuwste Star Wars-film. Avatars en andere digitale figuren kunnen met deze technologie in real-time menselijke gezichtsuitdrukkingen overnemen, zo lijken de personages een heel stuk realistischer. Verder is het bedrijf geen onbekende in de wereld van gaming, de software Faceshift Studio kan gebruikt worden bij het maken van videogames.

Overnames en patenten

Apple heeft duidelijk extra interesse in bedrijven die kennis hebben van motion capture, gezichtsherkenning, en augmented reality. De tech-gigant heeft eerder al verschillende kleinere bedrijven overgenomen die over deze technologiën en patenten beschikten. In oktober nog nam Apple Perceptio over, en in 2010 Polar Rose, beide ontwikkelden software voor gezichtsherkenning. PrimeSense en Metaio beide gespecialiseerd in augmented reality. Metaio had zelfs meer dan 150 patenten.

Wat is Apple van plan met Faceshift?

Grote vraag is natuurlijk wat Apple met Faceshift gaat doen? Naar onze mening kunnen ze de kennis van bovengenoemde bedrijven gebruiken voor verschillende mogelijkheden:

Apple TV en Games

De Apple TV is door het bedrijf compleet vernieuwd. Zo is er een nieuwe gebruikersinterface, en met Siri kun je gebruik maken om door de Apple TV te navigeren. Waarom zou het in de toekomst niet mogelijk zijn om met een handgebaar of andere mogelijkheid door de inhoud te navigeren. Misschien kan Apple in de toekomst zijn eigen content aanbieden op de Apple TV, zoals Netflix. Aangezien de goede relaties met Pixar en Disney is dit een leuke mogelijkheid om hun eigen geanimeerde shows te creëren. Waar de Faceshift-technologie zeker zijn bijdrage kan leveren.

games

© Disney/Pixar

Het toepassen van deze techniek in gaming. Als Apple een eigen platform aanbiedt voor ontwikkelaars van games, waarbij ze de Faceshift technologie kunnen implementeren in hun videogames. Stel je voor dat je een spel speelt waarin jouw game-figuur een virtuele kopie van jezelf is, met jouw gezichtsuitdrukking en karakter, en zegt wat jij op dat moment zegt. Dan wordt gamen echt interessant op de Apple TV!

FaceTime

Een optie met Faceshift zou zijn om FaceTime met avatars mogelijk te maken, zo zouden de gesprekken een heel stuk leuker kunnen worden. Grootouders willen waarschijnlijk meer tijd doorbrengen door te chatten met hun kleinkinderen, maar kinderen zijn dit al snel beu. Daar kan verandering inkomen als ze geanimeerde karakters zien, deze zullen zeker hun aandacht aanzienlijk verlengen.

facetime

Foto’s

Op gebied van gezichtsherkenning heeft Google Foto’s een stap voorsprong op Apple. Met deze techniek heeft Apple terug potentieel en toekomst om de leiding terug over te nemen. In de Foto-app van Apple kan je al wel gezichten toevoegen aan je foto’s. Wanneer deze het gezicht erkend dan wordt automatisch weergegeven wie er op de foto staat. Stel je voor dat wanneer iemand in de camera kijkt, automatisch wordt geïdentificeerd wie dit is. Deze kunnen dan automatisch geupload worden naar profielen en sociale netwerken.

photos

Face ID

Met deze techniek zou Apple gezichten kunnen herkennen om bijvoorbeeld te gebruiken voor de ontgrendeling van je iPhone, Macbook of iPad. Touch ID is fantastisch en razendsnel, maar ik zie de Home knop ooit verdwijnen van de iPhone. Touch ID kan wellicht in het scherm integreert worden, maar inloggen met gezichtsherkenning lijkt mij ook een mooie toevoeging naast Touch ID.

Gezondheid

Men kan de techniek ook gebruiken om ziekteverschijnselen te herkennen. In combinatie met meer geavanceerde sensors kunnen er metingen gedaan worden, die te maken hebben met hart- en vaatziekten, diabetes of geavanceerde metingen voor actieve sporters. Gezondheid is met het oog op de toekomst misschien wel de belangrijkste verdiensector. Apple heeft trouwens al aangegeven dat het bezig is met een gezondheidsproduct te ontwikkelen naast de Apple Watch.

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Wat is jouw mening?...